Nolhaga Parkbad och polisen Johan Lundberg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen arbetar med att ta in vittnesuppgifter och har upprättat kontakt med brittisk polis efter drunkningsolyckan på Nolhaga Parkbad. Foto: SVT

Gothia cup-spelare död efter drunkningsolycka i Alingsås

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiske Gothia cup-spelaren som vårdats på Sahlgrenska i en vecka efter en drunkningsolycka är avliden.

Nu ber svensk polis brittiska kollegor om hjälp för att bidra i utredningen och bringa klarhet i vad som hänt, samtidigt inleds i dag en extern utredning på uppdrag av Alingsås kommun.

Under eftermiddagen den 19 juli hittades pojken i 16-årsåldern livlös i vattnet på det kommunala badhuset. Han fördes med ambulanshelikopter till Sahlgrenska sjukhuset där han sedan vårdades med livshotande skador.

Nu bekräftar både polisen och sjukhuset att pojken har avlidit.

Drunkningsolyckor på Gothia cup

Samarbetar med brittisk polis

Johan Lundberg, polischef i Alingsås, berättar om nästa steg i polisens utredning – att genomföra en rättsmedicinsk obduktion.

– Det handlar om att klargöra ifall det är något annat än drunkning som har hänt.

Polisen arbetar också med att ta in vittnesuppgifter och har upprättat kontakt med brittisk polis.

– Vi söker vittnesuppgifter från spelarna i laget men vi har också pratat med andra som befann sig i badhuset, säger Johan Lundberg.

– Vi har fortfarande ingen klar bild av vad som hänt, säger polisen.

Polisen har ändrat brottsrubriceringen till vållande till annans död.

Liknande dödsfall i fjol

Händelsen liknar det dödsfall som inträffade förra sommaren då den 15-åriga Gothia cup-spelaren Kidus från Etiopien dog under en drunkningsolycka i samma badhus.

Efter förra årets drunkningsolycka gjorde kommunen en rapport där slutsatsen var att Nolhaga Parkbad följt rutinerna. Efter fredagens tillbud kommer man i stället låta göra en extern utredning som inleds under fredagen.

Brittiska UD bekräftar för SVT att de jobbat med ärendet.

”Vi bistår med konsulär hjälp åt en familj till en brittisk medborgare som har avlidit i Sverige”, skriver de i en kommentar.

”Vår bror har varit i koma i flera dagar och försöken att få tillbaka honom till Storbritannien har misslyckats”, skriver den lokala moskén där pojkens familj bor, samtidigt som de vädjar om att familjen ska lämnas i fred.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drunkningsolyckor på Gothia cup

Mer i ämnet