Pappan till den 15-åriga pojken som miste livet i en drunkningsolycka vid förra årets Gothia cup.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under förra årets Gothia cup miste Alem och Gebregziabher sin 15-åriga son – nu är de tillbaka i Sverige. Intervjun spelades in före nyheten om att en drunkningsolycka skett på badhuset även i år. Foto: SVT

Sonen drunknade – ett år senare inträffade en ny olycka på badhuset i Alingsås

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan avled deras 15-årige son efter en drunkningsolycka på Nolhaga Parkbad. I år återvände de till Sverige för att följa sin andra son som deltar i Gothia cup. Då inträffade ett nytt allvarligt drunkningstillbud i samma simhall.

– Hur kunde det få ske igen, undrar Kidus mamma Alem Gebregziabher Zegeye när hon hör om olyckan.

15-åriga Kidus reste från hemlandet Etiopien till Sverige förra året för att spela på Gothia cup, men han återvände aldrig hem. Han avled efter en drunkningsolycka på Nolhaga parkbad i Alingsås.

Nu har ytterligare ett drunkningstillbud med en Gothia cup-deltagare skett på badet. När nyheten når Kidus föräldrar blir de förfärade.

Drunkningsolyckor på Gothia cup

– Vi blev väldigt chockade. Det väckte alla känslor på nytt igen, säger Kidus pappa Gebretsadik Hailesilassie när SVT:s reporter ringer upp.

Pojken, som även han spelar i ett utländskt lag, vårdas på sjukhus med allvarligt skadeläge.

– Vi ber till Gud att hans liv ska räddas. Vi önskar inte att någon ska vara med om en sådan sak som vi varit igenom.

Kritiska till säkerheten

Föräldrarna befinner sig i Sverige eftersom deras andra son deltagit i årets Gothia cup. Kidus mamma, Alem Gebregziabher Zegeye, berättar att de under torsdagen besökte Nolhaga parkbad och frågade vad de gjort för att en sådan olycka inte ska kunna hända igen.

– Dagen efter vi var där skedde den här drunkningsolyckan. Hur kunde det få ske igen, undrar Alem.

– Det här kan inte få hända två gånger. Något måste vara fel, någon måste ta ansvar, instämmer Gebretsadik.

Saknar svar

Föräldrarna upplever att de själva inte fått tillräckliga svar om hur deras son kunde drunkna på badhuset. Kidus var enligt dem frisk och simkunnig och de undrar vad som ledde till att han hittades på poolens botten.

– Både vår son och den här pojken är under 18 år. Om de inte klarar av att hålla badplatsen säker borde de stänga av platsen, säger Alem.

En bild på Andreas Lybacken, enhetschef för badet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se enhetschefen för Nolhaga Parkbad Andreas Lybacken svara på kritiken från föräldrarna. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drunkningsolyckor på Gothia cup

Mer i ämnet