En bild på Andreas Lybacken, enhetschef för badet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se chefen för Nolhaga Parkbad kommentera att det skett två allvarliga drunkningstillbud i samband med Gothia Cup. Foto: SVT

Förra året omkom Gothiadeltagare i samma simhall ”Måste rannsaka oss”

Uppdaterad
Publicerad

Fredagens drunkningstillbud innebär att det för andra året i rad sker en allvarlig olycka med Gothia cup-deltagare på Nolhaga Parkbad i Alingsås.

– Vi måste se till att det inte kan hända igen, säger Andreas Lybacken, enhetschef för badet.

Efter fredagens drunkningstillbud där en tonårspojke skadades allvarligt i samband med ett besök i Nolhaga Parkbad så har simhallens personal fått stöd med krishantering.

– Vi känner djupt med den drabbade, den drabbades familj och laget. Vi när ett hopp om att det kan gå bra för den här grabben, säger Andreas Lybacken, enhetschef för Nolhaga Parkbad.

Drunkningsolyckor på Gothia cup

Pojke omkom förra året

Förra året omkom en tonårspojke som också deltog i Gothia cup i en drunkningsolycka i samma badhus. Men enligt ledningen för simhallen har man hittills inte kunnat hitta några egna brister som orsakat vare sig den olyckan eller den som skedde under fredagen.

– Vi har ett ansvar för att det blir ett tryggt och säkert besök, men de som badar i den här miljön som är riskfylld med djupt vatten där ingen bottnar behöver också ha ett eget ansvar, säger Andreas Lybacken.

Efter förra årets drunkningsolycka gjorde kommunen en rapport där slutsatsen var att gällande rutiner följts. Den ansvarige för rapporten kallade då händelsen för en tragisk olycka. Efter fredagens tillbud kommer man att låta göra en extern utredning.

– Två år i rad har det skett allvarliga tillbud här i samband med Gothia cup och då måste vi själva rannsaka oss tillsammans med extern utredning, säger Andreas Lybacken.

– Finns det någon brist vi själva inte sett, eller åtgärder vi behöver vidta för att uppnå högre säkerhet och mindre risk för olycka nästa år?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drunkningsolyckor på Gothia cup

Mer i ämnet