Entrén till Nolhaga Parkbad i Alingsås.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En utländsk Gothiaspelare i tonåren har skadats allvarligt på Nolhaga Parkbad i Alingsås. För ett år sen drunknade en annan Gothiadeltagare på samma badhus. Foto: SVT

Gothia Cup-spelare livshotande skadad på badhus i Alingsås – förd till sjukhus med ambulanshelikopter

Uppdaterad
Publicerad

En tonårspojke som spelade i Gothia cup för ett lag från England har livshotande skador i samband med ett drunkningstillbud på Nolhaga Parkbad i Alingsås. I fredags fördes pojken till sjukhus med allvarliga skador.

Nu är skadeläget livshotande.

Det var i fredags som en Gothia cup-deltagare från ett engelskt pojklag fördes med ambulanshelikopter till sjukhus efter ett drunkningstillbud i Nolhaga Parkbad i Alingsås. Under måndag morgon kom det in uppgifter från Sahlgrenska Universitetssjukhus presstjänst att tonårspojkens skadeläge har utvecklats från allvarliga skador till livshotande skadeläge.

Andreas Lybacken, enhetschef Nolhaga Parkbad, kan inte svara på hur länge personen var under vatten men säger att pojken inte påträffats på botten.

Drunkningsolyckor på Gothia cup

– Utifrån information från vår personal och från polisen så är det ett omedelbart händelseförlopp från att de har upptäckt att han hamnat i vattnet och inte vid medvetande, till att han blivit uppdragen och vi inleder HLR.

Enligt Lybacken gör de alltid bedömningar av bemanning i förväg sett till hur stort besökstrycket kan vara.

– Det gäller oavsett om det är Gothia cup eller lov då vi vet att trycket kan bli högre.

Han säger att besökstrycket var större under första delen av Gothia cup-veckan då vädret var sämre. Som mest kan de vara 360 badgäster samtidigt i badhuset och vanligtvis är det sex–åtta badvärdar som jobbar samtidigt.

Deltog i Gothia cup

Larmet kom strax efter klockan 17 på fredagseftermiddagen och pojken fördes till sjukhus i ambulanshelikopter.

Polisen har upprättat en anmälan om vållande till kroppsskada, men det finns för närvarande ingen misstänkt.

– Vi behöver en brottsrubricering för att kunna utreda omständigheterna, säger Fredrik Svedemyr.

Kommunen gav krisstöd

Badhuset utrymdes och stängde omedelbart efter händelsen.

– Vi håller på att skapa oss en lägesbild och har satt in krisstöd för det drabbade laget, vår personal och andra som kan behöva det, sa Niklas Ehnfors under fredagen, kommunikationschef på Alingsås kommun.

För precis ett år sen avled en annan deltagare på Gothia cup efter en drunkningsolycka på Nolhaga Parkbad.

För ett år sen inträffade en annan allvarlig olycka på badhuset, vad är dina tankar kring det?

– Just nu försöker vi att vara i nuet, och tänker mest på den drabbade pojken, hans familj och anhöriga. Men det är klart att det är något som vi får titta på och analysera längre fram, säger Niklas Ehnfors, kommunikationschef på Alingsås kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drunkningsolyckor på Gothia cup

Mer i ämnet