Det brittiska fotbollslaget med pojkar i 16–17-årsåldern hade precis åkt ur turneringen förra fredagen när delar av laget valde att bada tillsammans på det kommunala badhuset i Alingsås, den stad där de spelat sina matcher under turneringen.
Men enligt Gothia cups kommunikationschef Malin Fahlén följde inga vuxna från den engelska klubben med.
Efter förra årets dödsolycka hade Gothia cup och Alingsås kommun diskussioner om hur man kunde undvika att det händer igen.
– Vi påtalade från vår sida att vi önskade att man från badhusets sida kunde ha som krav för att släppa in någon hade ett ledarkort för att säkerställa att ledare finns på plats när våra deltagare är där.
Vet du om det fanns det den gången?
– Det här laget hade ingen ledare på plats, säger Malin Fahlén.
Sara Dahlin, förvaltningschef kultur- och utbildningsförvaltningen, bekräftar att man diskuterat med Gothia cup om att ledare borde vara på plats, men vill inte svara på hur rutinerna ser ut i dagsläget.
– Vi har haft en god dialog med Gothia om önskan om att lag har med sig en ledare. Hur det sett ut vid den aktuella tiden för olyckan hänvisas till utredningen, säger hon.
”Vi ansvarar för vad som sker på planen”
Gothia Cup har gått in med resurser för att stötta den drabbade familjen.
– Först och främst bara att finnas där som medmänniskor i denna svåraste av stunder och försöka hjälpa till med praktiska saker, säger Malin Fahlén.
Vilket ansvar har Gothia Cup?
– Vi ansvarar för det som sker på våra planer, på våra boenden och de aktiviteter vi arrangerar. Vad spelare och ledare gör på sin fritid när de inte spelar matcher är ju inget vi har kännedom om.
Vad har ni som organisation lärt er efter förra årets tragiska olycka?
– Massa saker, som man önskar att man aldrig behövt lära sig. För vår del så kommer den summeringen och den utvärderingen längre fram. Nu ligger allt fokus på att stötta de drabbade och de som befinner sig i sorg, säger Malin Fahlén.
SVT har förgäves sökt representanter för den brittiska klubben.