Olyckan skedde i juli när en Gothia cupdeltagare tros ha gjort en volt och då slagit huvudet i en startpall av betong och därefter drunknat. Foto: SVT

Utredningen klar: Kritik mot Nolhaga Parkbad i Alingsås efter drunkningen

Uppdaterad
Publicerad

En extern utredning riktar kritik mot Alingsås kommun efter olyckan där en tonårspojke som deltog i Gothia Cup drunknade. Trots att det var extra badvärdar i tjänst övervakade ingen den bassäng där pojken drunknade.

Enligt rapporten har inget formellt fel begåtts, men det kan ha försvårat räddningsinsatserna att ingen övervakade bassängen där två dödsolyckor skett i samma bassäng med Gothia cupdeltagare i år och förra året. Man rekommenderar kontinuerlig övervakning av badytorna – en åtgärd som badhuset nu inför.

– Då handlar det om att man sitter och badbevakar hela bassängen så att man ser att inget kan ske. Det är en ny rutin som vi tagit fram utifrån rekommendationerna, säger Sara Dahlin, förvaltningschef i Alingsås kommun.

Gothia cup

Slagit huvudet i startpall

Olyckan skedde i juli när en grupp på nio pojkar från ett brittiskt Gothia cuplag besökte badhuset. En av pojkarna tros ha gjort en volt och då slagit huvudet i en startpall av betong och därefter drunknat. Ingen badvärd märkte att olyckan skedde, utan pojken hittades av andra badgäster efter en tidsrymd som bedöms till maximalt tretton minuter.

– Vi har inte brustit som helhet utan gått på de säkerhetsrutiner vi haft. Vid just tiden för olyckan och förra årets olycka hade vi ju badbevakning men vi var inte där precis vid tillfället när olyckan skedde, säger Sara Dahlin.

Badvärdar hade rast

Enligt rapporten hade badhuset extra bemanning med totalt fem badvärdar med anledning av Gothia Cup. Dock ersatte en av dem en receptionist som gick hem tidigare, och två andra hade rast vid olyckstillfället. De två kvarvarande befann sig i ett angränsande rum där de enligt rapporten hade kraftig begränsad uppsikt över bassängen där olyckan skedde.

– Rutinerna är att vi ska vara två badvärdar, sedan är det ju olyckliga omständigheter att det sker en olycka när det är färre badvärdar i badhuset, säger Sara Dahlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gothia cup

Mer i ämnet