Göteborgs stad betalade ut bidrag för begravningar genom en begravningsbyrå som lurat sörjande – men kommunen kan enligt lag inte vidta åtgärder, är beskedet från förvaltningen. Foto: SVT

Granskad begravningsbyrå fick skattepengar – Kommunen: Inte möjligt att stoppa

Uppdaterad
Publicerad

Begravningsbyrån lurade kunder – och fick kommunala pengar. På tisdagen togs frågan upp i socialnämnd centrum i Göteborg, med beskedet att det inte går att stoppa utbetalningar till oseriösa aktörer.

Efter SVT:s avslöjande att Göteborgs stad betalat ut pengar till en begravningsbyrå som lockat kunder under falskt namn och som anklagas för att ha tagit pengar från ett dödsbo, uppgav både det rödgröna styret och oppositionspartiet Kristdemokraterna att man ville se över åtgärder.

På tisdagen togs frågan upp i socialnämnd centrum, där både det rödgröna styret och den borgerliga oppositionen lyfte frågan.

Hänvisar till socialtjänstlagen

De rödgröna ställde en fråga till förvaltningen om det finns något mer kommunen kan göra eller några politiska beslut som kan fattas för att förhindra att bistånd för begravningar går till oseriösa aktörer. Svaret från förvaltningen var att det inte är förenligt med socialtjänstlagen att göra något mer.

– Jag är allvarligt upprörd över begravningsbyråer som luras, men svaret vi fick av förvaltningen var att kommunen inte får kontrollera kvitton i flera led eller bestämma vilken begravningsbyrå en enskild väljer, säger Jenny Broman (V), kommunalråd med ansvar för sociala frågor, som uppger att hon nu hoppas att kontroller av branschen istället införs på nationell nivå.

Förslag om svartlista

Den borgerliga oppositionen (M, D, L, KD) lade ett yrkande där man bland annat föreslår att man ser över ett auktorisationssystem för begravningsbyråer eller en svartlista med oseriösa aktörer. Yrkandet röstades ner, det rödgröna styret ansåg att frågan redan var besvarad.

– Jag tycker det är lättvindigt avfärdat, det är helt klart värt att titta på någon form av tillsyn på riksnivå, men jag tycker inte vi ska ge upp på kommunal nivå att kontrollera vilka vi köper tjänster av, säger Elisabet Lann (KD), kommunalråd.

Ägaren bakom den granskade begravningsbyrån har nekat till alla anklagelser.

Himledalen begravningsbyrå i Göteborg och faktura

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anställda uppger att de uppmanats använda pappurnor för att dumpa kostnader och göra vinst på bidragen – se granskningen av den bluffande begravningsbyrån och kommunbidragen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.