Den delade bilden visar tre sektioner. Den första visar en person som trycker händerna mot ett fönster. Den andra sektionen har en stiliserad silhuett av en person på en röd bakgrund, tillsammans med en illustration av ett hus. Den tredje sektionen visar en smartphone med en bild av en telefonsamtalsapp och texten ”Himledalen”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan hör du bland annat konkursförvaltaren Stefan Skeppstedt, som säger att han varken fått bokföring eller bankkontoutdrag. Foto: SVT

Himledalen begravningsbyrå i Göteborg stängd efter granskning – ägaren fortsätter hålla begravningar

Publicerad

Begravningsbyråns kontor har stängt ner – men trots konkurs, miljonskulder och misstankar om att ha stulit från dödsbon, fortsätter ägaren bakom Himledalen begravningsbyrå inom branschen.
– Jag har varken fått bokföring eller bankkontoutdrag, säger konkursförvaltaren Stefan Skeppstedt.

I juni kunde SVT Nyheter Väst i sin granskning Lurad efter döden avslöja att stora summor pengar förts över från dödsboet efter Annicka Thunberg till konton kopplade till bolag bakom begravningsbyrån Himledalen i Göteborg.

Sammanlagt saknades drygt en kvarts miljon och sonen Henrik och familjens gode vän Ulf Esberg begärde då, via en advokatbyrå, två av bolagen bakom Himledalen i konkurs.

SVT granskar: Lurad efter döden

Bokföringen saknas

I ett av fallen gick konkursansökan igenom och nu riskerar ägaren att anmälas för bokföringsbrott eftersom han varken lämnat in någon bokföring eller några bankkontoutdrag till konkursförvaltaren.

– Det kommer sannolikt bli en anmälan om bokföringsbrott och sedan lämnar jag över det till polisen, säger konkursförvaltaren Stefan Skeppstedt.

Brottas med miljonskulder

SVT Nyheter Väst kan nu också avslöja att begravningsbyrån brottas med stora skulder till kronofogden – sammanlagt handlar det om skulder på över 1,2 miljoner kronor.

Men trots konkurs och miljonskulder så fortsätter verksamheten. Enligt kyrkogårdsförvaltningen har Himledalen haft hand om fem begravningar sedan juni, den senaste i slutet av september.

”Känns förfärligt”

För sonen Henrik Thunberg och Ulf Esberg går kampen om att få tillbaka pengarna vidare och när Ulf nås av nyheten att Himledalen fortsatt ordnar begravningar till sörjande anhöriga reagerar han.

– Det känns ju alldeles förfärligt. Det innebär att andra löper risken att erfara det vi har varit med om, säger han.

Himledalens ägare säger till SVT att han nekar till alla anklagelser.

SVT har också ställt frågan om bokföringen som inte lämnats in, men har ännu inte fått något svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar: Lurad efter döden

Mer i ämnet