SVT:s granskning av drygt 300 företag som jobbar med begravningar och bouppteckningar visar flera fall där efterlevande blivit lurade. I domar från de senaste fem åren hittar vi 40 dödsbon som utsatts för brott, i kontakten med fem olika bolag.
I flera fall handlar det om bedrägerier, och sammanlagt har dödsbona blivit lurade på runt 15 miljoner kronor.
Förfalskad fullmakt
När 81-åriga Annicka Thunberg dör i november 2022 anlitar sonen Henrik Thunberg och vännen Ulf Esberg Himledalen begravningsbyrå i Göteborg. Men snart märker de att något inte stämmer.
De menar att drygt en kvarts miljon kronor försvunnit från dödsboet med hjälp av en falsk fullmakt – utställd på begravningsbyråns ägare.
Lockar kunder under falskt namn
Nu kan SVT avslöja att byråns ägare lockar kunder under falskt namn och genom en påhittad anhörighjälpsförening. Genom kontakt med ett 50-tal av byråns kunder träder bilden fram att flera känner sig lurade, bland annat på pengar.
Tidigare anställda vittnar också om byråns kontroversiella metoder för att locka kunder. Ägaren, som ofta nämner sitt tidigare jobb som polis, bland annat i tidningsartiklar, nämner däremot inte att han avskedades från sin polistjänst efter att han dömts för brott och att han 2012 dömdes för stöld ur just ett dödsbo, när han drev en städfirma.
Ägaren nekar
Nu försöker Henrik och Ulf försätta begravningsbyrån i konkurs med hjälp av en advokatbyrå och på så sätt få tillbaka pengarna. Därefter väntar eventuellt en polisanmälan.
Himledalens ägare nekar till alla anklagelser.
– Jag vill inte prata om det, säger han när han konfronteras av SVT.
Fotnot: Himledalen begravningsbyrå i Göteborg har ingen koppling till Himledalens församling i Varberg.
Så gjorde svt granskningen
- Vi har begärt ut en lista över alla företag i Sverige som är registrerade med branschkoden för begravningsverksamhet från SCB, per april 2024. Totalt finns 573 bolag.
- Vi har även gjort sökningar hos domstolar på domar som handlar om begravningar, dödsbon och bouppteckningar i hela landet under de senaste fem åren. De aktuella domarna rör begravningsbyråer, jurister och andra som jobbar med begravningar och bouppteckningar.
- Totalt har drygt 300 företag granskats. Vi har granskat om det finns domar som rör företaget i sig, eller som rör ägare, styrelseordförande, komplementär, bolagsman eller enskild näringsidkare beroende på bolagsform.
- Samtliga anmälningar till Konsumentverket som rör begravningsbranschen, gällande de senaste fem åren, har begärts ut.
- Vi begärt ut drygt 50 bouppteckningar från de som vänt sig till Himledalen begravningsbyrå i Göteborg och kontaktat de anhöriga. Vi har även kontaktat tidigare anställda på byrån samt begärt ut domar och polisanmälningar mot byrån och dess ägare. Genom samtal där SVT:s reporter själv utgett sig för att vara anhörig har vi kunnat verifiera de påstådda arbetsmetoder som ägaren till byrån använt sig av. SVT har också kartlagt ägarens bakgrund.