Bakgrunden är en kyrkogård, och framför en skärva med en anonymiserad man.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet: Så blir anhöriga lurade efter dödsbeskeden – tre fall där dödsbon och efterlevande blivit lurade. Foto: SVT

Miljoner har försvunnit – så blir anhöriga lurade av begravningsbyråer

Uppdaterad
Publicerad

Dödsbon blev lurade på miljonbelopp och en begravningsbyrås jurist behöll smycken och pengar själv.

SVT:s granskning av drygt 300 företag som jobbar med begravningar eller bouppteckningar visar flera fall där anhöriga som nyligen fått dödsbesked blivit lurade – av just de personer de trodde skulle hjälpa dem.

Flera efterlevande anar oråd när stora summor pengar försvinner från dödsbonas konton – senare döms en man i 45-årsåldern som driver ett bolag som gör bouppteckningar.

SVT har granskat drygt 300 företag som jobbar med begravningar eller bouppteckningar, och hittat flera fall där anhöriga blivit lurade strax efter att närstående har gått bort.

SVT granskar: Lurad efter döden

I domar från de senaste fem åren hittar vi 40 dödsbon som utsatts för brott, i kontakten med fem bolag.

Flera fall av bedrägerier

De flesta av de 300 bolagen förekommer inte i några domar, men i de fallen brott har begåtts har det bland annat handlat om bedrägerier och förskingring i samband med bouppteckning eller förvaltning av dödsboet. I vissa fall har det handlat om miljonbelopp.

Det sammanlagda beloppet som dödsbona blivit lurade på ligger på runt 15 miljoner kronor.

Det handlar inte bara om pengar, en del dödsbon har blivit lurade på andra sätt, till exempel på smycken – och fått falsk aska – av de begravningsbyråer och boupptecknare som de trodde de kunde lita på.

begravningsbyrå i göteborg bluffade till sig miljonbelopp ur dödsbon

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lurad efter döden – se hela SVT:s granskning sammanfattad på 180 sekunder. Foto: SVT

Flera fall av brott

  • Grovt bedrägeri: En man som drev ett bolag som gjorde bouppteckningar dömdes 2021 för två fall av bedrägeri och 12 fall av grovt bedrägeri efter att fört ut stora summor pengar från 14 dödsbons konton. Sammanlagt handlade det om närmare sju miljoner kronor.
  • Grovt bedrägeri: Två män som jobbade för en juristfirma och hade uppdrag som dödsboförvaltare dömdes för ett 30-tal fall av grova bedrägerier, och en av dem även för grov förskingring, år 2021 respektive 2022. Det handlar om överföringar från 21 dödsbon, till ett sammanlagt värde av drygt fyra miljoner kronor.
  • Grov förskingring: En advokat tömmer ett dödsbos konto, men visar ett falskt kontoutdrag på drygt 3,5 miljoner kronor. Domen vann laga kraft 2019.
  • Grovt näringspenningtvättsbrott: En man som har hand om ekonomin för dödsbon döms för grov näringspenningtvätt, år 2022. Det handlar om en skattebrottshärva och flera personer döms.
  • Grovt olovligt förfogade: En man som arbetade som jurist på uppdrag av en begravningsbyrå dömdes 2024 för grovt olovligt förfogade, efter att han behållit dödsbons smycken och pengar från att ha sålt dödsbons bilar, för närmare en halv miljon kronor. Domen har överklagats till Högsta domstolen.
  • Oredligt förfarande: En medarbetare på en begravningsbyrå ger en sörjande familj en urna med falsk aska. Han döms för oredligt förfarande år 2020.
  • Häleri och vapenbrott: En man som arbetade för en anhörigs begravningsbyrå och med transporter av avlidna förvarade stöldgods i en lokal som också användes av begravningsverksamheten. Han förvarade också vapen i hemmet, och dömdes 2019.

427 anmälningar mot samma bolag

De senaste fem åren har 453 anmälningar gällande begravningsbranschen gjorts till Konsumentverket.

Hela 427 av dem handlar om ett och samma företag, ett företag som erbjuder skötsel av gravstenar och som anmälts till myndigheten för sina fakturaliknande erbjudanden.

Företaget har tidigare uppgett att man ska tydliggöra att det var ett reklamutskick. Men anmälningarna har fortsatt att strömma in. Hittills i år har företaget anmälts 26 gånger.

Så gjorde svt granskningen

  • Vi har begärt ut en lista över alla företag i Sverige som är registrerade med branschkoden för begravningsverksamhet från SCB, per april 2024. Totalt finns 573 bolag.
  • Vi har även gjort sökningar hos domstolar på domar som handlar om begravningar, dödsbon och bouppteckningar i hela landet under de senaste fem åren. De aktuella domarna rör begravningsbyråer, jurister och andra som jobbar med begravningar och bouppteckningar.
  • Totalt har drygt 300 företag granskats. Vi har granskat om det finns domar som rör företaget i sig, eller som rör ägare, styrelseordförande, komplementär, bolagsman eller enskild näringsidkare beroende på bolagsform.
  • Samtliga anmälningar till Konsumentverket som rör begravningsbranschen, gällande de senaste fem åren, har begärts ut.
  • Vi begärt ut drygt 50 bouppteckningar från de som vänt sig till Himledalen begravningsbyrå i Göteborg och kontaktat de anhöriga. Vi har även kontaktat tidigare anställda på byrån samt begärt ut domar och polisanmälningar mot byrån och dess ägare. Genom samtal där SVT:s reporter själv utgett sig för att vara anhörig har vi kunnat verifiera de påstådda arbetsmetoder som ägaren till byrån använt sig av. SVT har också kartlagt ägarens bakgrund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar: Lurad efter döden

Mer i ämnet