En bild på Ulf Lerneus, direktör på Sveriges begravningsbyråers förbund. Och en bild på en karta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag blir beklämd” – hör Gillis Edman, före detta ordförande i Sveriges begravningsbyråers förbund reagera på SVT:s granskning. Foto: SVT

Begravningsbranschen vädjar – vill bli kontrollerade: ”Jag skäms”

Uppdaterad
Publicerad

Begravningsbranschen möter människor i sorg och hanterar ofta stora summor pengar – men det görs inga kontroller.

Nu reagerar branschen på SVT:s granskning av bluffande bolag – och vädjar om att regeringen inför en tillsynsmyndighet.

Det finns en lucka i dagens system gällande begravningsbranschen som kan utnyttjas av oseriösa aktörer: Det görs inga särskilda kontroller. Det behöver åtgärdas, menar branschorganisationen Sveriges begravningsbyråers förbund.

De önskar också hårdare reglering kring vem som får utföra en bouppteckning.

SVT granskar: Lurad efter döden

– Det finns inga krav, säger Ulf Lernéus, direktör på Sveriges begravningsbyråers förbund.

SVT:s granskning visar flera fall där företag och personer som arbetar med begravningar eller bouppteckningar vilselett efterlevande på olika sätt. Nu reagerar branschen på granskningen.

– De missbrukar ett förtroende. Jag skäms, säger Gillis Edman, före detta ordförande i Sveriges begravningsbyråers förbund och tidigare verksam i branschen i i nära 50 år.

Vill se en tillsynsmyndighet

Runt 400 av landets begravningsbyråer har valt en frivillig auktorisering. Men både Edman och Sveriges begravningsbyråers förbund har i 15 års tid kämpat för en reglering av branschen. Ett av förslagen är en tillsynsmyndighet, likt den som omfattar mäklarbranschen.

– Familjerätt är ganska komplicerat, många lämnar stora värden efter sig. Nu är det för lätt att komma in i detta – man kan bara sätta upp en skylt på väggen och säga ”nu öppnar jag begravningsbyrå”, säger Edman.

Gillis Edman har förtroendeuppdrag som vigselförrättare för Liberalerna.

begravningsbyrå i göteborg bluffade till sig miljonbelopp ur dödsbon

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hela SVT:s granskning sammanfattad på 180 sekunder. Foto: SVT

så gjorde svt granskningen

  • Vi har begärt ut en lista över alla företag i Sverige som är registrerade med branschkoden för begravningsverksamhet från SCB, per april 2024. Totalt finns 573 bolag.
  • Vi har även gjort sökningar hos domstolar på domar som handlar om begravningar, dödsbon och bouppteckningar i hela landet under de senaste fem åren. De aktuella domarna rör begravningsbyråer, jurister och andra som jobbar med begravningar och bouppteckningar.
  • Totalt har drygt 300 företag granskats. Vi har granskat om det finns domar som rör företaget i sig, eller som rör ägare, styrelseordförande, komplementär, bolagsman eller enskild näringsidkare beroende på bolagsform.
  • Samtliga anmälningar till Konsumentverket som rör begravningsbranschen, gällande de senaste fem åren, har begärts ut.
  • Vi begärt ut drygt 50 bouppteckningar från de som vänt sig till Himledalen begravningsbyrå i Göteborg och kontaktat de anhöriga. Vi har även kontaktat tidigare anställda på byrån samt begärt ut domar och polisanmälningar mot byrån och dess ägare. Genom samtal där SVT:s reporter själv utgett sig för att vara anhörig har vi kunnat verifiera de påstådda arbetsmetoder som ägaren till byrån använt sig av. SVT har också kartlagt ägarens bakgrund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar: Lurad efter döden

Mer i ämnet