Det finns en lucka i dagens system gällande begravningsbranschen som kan utnyttjas av oseriösa aktörer: Det görs inga särskilda kontroller. Det behöver åtgärdas, menar branschorganisationen Sveriges begravningsbyråers förbund.
De önskar också hårdare reglering kring vem som får utföra en bouppteckning.
– Det finns inga krav, säger Ulf Lernéus, direktör på Sveriges begravningsbyråers förbund.
SVT:s granskning visar flera fall där företag och personer som arbetar med begravningar eller bouppteckningar vilselett efterlevande på olika sätt. Nu reagerar branschen på granskningen.
– De missbrukar ett förtroende. Jag skäms, säger Gillis Edman, före detta ordförande i Sveriges begravningsbyråers förbund och tidigare verksam i branschen i i nära 50 år.
Vill se en tillsynsmyndighet
Runt 400 av landets begravningsbyråer har valt en frivillig auktorisering. Men både Edman och Sveriges begravningsbyråers förbund har i 15 års tid kämpat för en reglering av branschen. Ett av förslagen är en tillsynsmyndighet, likt den som omfattar mäklarbranschen.
– Familjerätt är ganska komplicerat, många lämnar stora värden efter sig. Nu är det för lätt att komma in i detta – man kan bara sätta upp en skylt på väggen och säga ”nu öppnar jag begravningsbyrå”, säger Edman.
Gillis Edman har förtroendeuppdrag som vigselförrättare för Liberalerna.
så gjorde svt granskningen
- Vi har begärt ut en lista över alla företag i Sverige som är registrerade med branschkoden för begravningsverksamhet från SCB, per april 2024. Totalt finns 573 bolag.
- Vi har även gjort sökningar hos domstolar på domar som handlar om begravningar, dödsbon och bouppteckningar i hela landet under de senaste fem åren. De aktuella domarna rör begravningsbyråer, jurister och andra som jobbar med begravningar och bouppteckningar.
- Totalt har drygt 300 företag granskats. Vi har granskat om det finns domar som rör företaget i sig, eller som rör ägare, styrelseordförande, komplementär, bolagsman eller enskild näringsidkare beroende på bolagsform.
- Samtliga anmälningar till Konsumentverket som rör begravningsbranschen, gällande de senaste fem åren, har begärts ut.
- Vi begärt ut drygt 50 bouppteckningar från de som vänt sig till Himledalen begravningsbyrå i Göteborg och kontaktat de anhöriga. Vi har även kontaktat tidigare anställda på byrån samt begärt ut domar och polisanmälningar mot byrån och dess ägare. Genom samtal där SVT:s reporter själv utgett sig för att vara anhörig har vi kunnat verifiera de påstådda arbetsmetoder som ägaren till byrån använt sig av. SVT har också kartlagt ägarens bakgrund.