Socialminister Jakob Forssmed reagerar nu på SVT:s granskning.
– Man blir väldigt upprörd när man ser detta. Det framstår som djupt oetiskt, kanske till och med kriminellt det som sker. Det är upprörande och det gäller särskilt då när det är människor som är i sorg, att man tyckts nyttja den situationen, säger han.
Tillsynsmyndighet inte aktuellt
Begravningsbranschen själva vill se en tillsynsmyndighet, men det är inte aktuellt i nuläget, enligt socialministern som hänvisar till branschens egna standard och till möjligheten att som kund göra anmälningar.
– Men vi följer förstås frågan och ser om det krävs ytterligare initiativ. Vi får fundera på om det är något ytterligare som krävs i ljuset av detta och i ljuset av den utveckling vi ser, säger Forssmed.
så gjorde svt granskningen
- Vi har begärt ut en lista över alla företag i Sverige som är registrerade med branschkoden för begravningsverksamhet från SCB, per april 2024. Totalt finns 573 bolag.
- Vi har även gjort sökningar hos domstolar på domar som handlar om begravningar, dödsbon och bouppteckningar i hela landet under de senaste fem åren. De aktuella domarna rör begravningsbyråer, jurister och andra som jobbar med begravningar och bouppteckningar.
- Totalt har drygt 300 företag granskats. Vi har granskat om det finns domar som rör företaget i sig, eller som rör ägare, styrelseordförande, komplementär, bolagsman eller enskild näringsidkare beroende på bolagsform.
- Samtliga anmälningar till Konsumentverket som rör begravningsbranschen, gällande de senaste fem åren, har begärts ut.
- Vi begärt ut drygt 50 bouppteckningar från de som vänt sig till Himledalen begravningsbyrå i Göteborg och kontaktat de anhöriga. Vi har även kontaktat tidigare anställda på byrån samt begärt ut domar och polisanmälningar mot byrån och dess ägare. Genom samtal där SVT:s reporter själv utgett sig för att vara anhörig har vi kunnat verifiera de påstådda arbetsmetoder som ägaren till byrån använt sig av. SVT har också kartlagt ägarens bakgrund.