En person i en mörk tröja står framför en oskarp bakgrund med svaga ljusreflektioner. Mikrofonen är fäst vid kläderna, vilket tyder på att personen kan vara i en presentations- eller talarsituation.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett våldtäktsfall har uppmärksammats stort i veckan då åklagarna missat att yrka på utvisning för två av de inblandade. Se SVT:s reporter Alfred Larsson förklara turerna i ärendet i klippet ovan. Foto: SVT

Gruppvåldtäkt i Frölunda – åklagare missade att yrka på utvisning

Publicerad

I somras våldtog fyra unga män en minderårig flicka i ett skogsområde i Frölunda. Domen har fått stor uppmärksamhet. Två åklagare missade att yrka på utvisning – och inte heller tingsrätten väckte frågan.

– Det var en ren miss, säger Daniel Edsbagge, kammarchef på Göteborgs åklagarkammare.

En dag i juni plockade de fyra männen upp en flicka som då var under 15 år och körde till Ruddalens friluftsområde. De parkerade bilen och promenerade till en sjö – där flickan utsattes för en gruppvåldtäkt.

Hon kontaktade vänner och berättade vad som hade hänt kort efteråt. Nästa morgon var våldtäkten polisanmäld och polisen kunde säkra spår av DNA och kondomer på platsen.

I förhör har de dömda försvarat sig med att de inte kände till att flickan var för ung, något som tingsrätten inte köpte. De hävdade också att flickan deltog frivilligt, men hon har uppgett att hon sagt nej upprepade gånger och tydligt visat att hon inte ville.

Dömdes för grov våldtäkt mot barn

Gärningsmännen, som är mellan 15 och 19 år, dömdes för grov våldtäkt mot barn. De två männen som var över 18 straffades med fem års fängelse.

Ingen av männen utvisades, trots att två av dem var myndiga och utländska medborgare.

Missade att yrka på utvisning

Åklagaren yrkade inte på utvisning och hänvisade till att vissa förutsättningar måste vara uppfyllda för det. Men i veckan rapporterade GP att det helt enkelt hade missats att yrka på utvisning. Även tingsrätten kan väcka frågan om utvisning, men inte heller det hade gjorts.

– Det borde ha varit med. Det kan bli fel ibland, men det är åtgärdat nu, säger Daniel Edsbagge, kammarchef.

Ändrat i den överklagade domen

I sin överklagan av domen till hovrätten yrkar åklagaren på strängare straff och utvisning för de äldre männen.

Utvisning hade förbisetts av två åklagare, eftersom ärendet bytt åklagare en gång.

De yngre gärningsmännen är svenska medborgare och dömdes till nio månaders sluten ungdomsvård i tingsrätten. Åklagaren överklagar inte deras domar.

DETTA GÄLLER FÖR UTVISNING PÅ GRUND AV BROTT

En person som inte är svensk medborgare kan i vissa fall utvisas, om personen begått allvarlig eller upprepad brottslighet. Frågan prövas av domstol efter begäran från åklagare.

Den som döms för brott i Sverige och som inte är svensk medborgare kan utvisas härifrån. Det blir aktuellt om den dömde har tidigare domar bakom sig eller om det annars finns en risk för att han eller hon återfaller i brott. Men även utan tidigare domar blir frågan om utvisning aktuell om man döms för brottslighet som har ett straffvärde på minst sex månaders fängelse.

För vissa personkategorier, till exempel flyktingar, EES-medborgare och personer som lagligen vistats i Sverige i minst fem år och som kom till Sverige innan de fyllde 15 år, krävs det allvarligare brott eller att återfallsrisken är mer påtaglig för att utvisning ska bli aktuellt.

Om de grundläggande förutsättningarna för utvisning är uppfyllda, ska domstolen ta ställning till om personens anknytning till Sverige gör att utvisning inte ska ske. Domstolen ska också beakta om det i ett enskilt fall inte skulle kunna gå att verkställa ett utvisningsbeslut.

Reglerna om utvisning på grund av brott skärptes den 1 augusti 2022. Bland annat togs förbudet mot att utvisa vissa personkategorier bort. Reglerna finns i 8 a kapitlet Utlänningslagen (2005:716).

Källa: Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.