Carina Gullberg, kommunalråd i Gullspång, ser det som ett problem att kommunen har svårt att locka de unga. Foto: Gullspång

Tufft ekonomiskt läge för kommunen med långt till högskolorna

Publicerad

Unga som flyttar, lärarlöner som ökar och äldre som behöver mycket stöd i hemmen. Det är några av förklaringarna till att Gullspång, med sina 5 300 invånare, gick back förra året, berättar Carina Gullberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Varför gick kommunen back förra året?

– Vi hade en ganska stor löneglidning i skolan, vilket beror på att fler lärare blivit behöriga och lönerna blev högre än vad vi hade räknat med. Gymnasiet blev också dyrare. Gullspång har inget eget gymnasium, utan vi betalar för våra elever på andra orter. En del elever väljer yrkesprogram, vilket kostar mer. Andra går kanske gymnasiet i fyra år istället för tre.

– Hemvården var också ett sådant område som gjorde stort minus förra året. Det beror på att många äldre behöver väldigt mycket hjälp, men de bor kvar i sina hus längre. Vi måste åka långt till dem som ska vårdas.

Tappar Gullspång många invånare i arbetsför ålder?

– Ja, vi tappar på midjan. (Det vill säga på mitten av befolkningspyramiden, reds. anm.) Det beror på att vi inte har något gymnasium och långt till högskolan. Vi tappar mycket när ungdomarna flyttar på sig, och inte kommer tillbaka.

Hur har kommunen påverkats av de senaste årens invandring?

– Vi har haft ett väldigt stort mottagande av ensamkommande barn. Det var bra eftersom vi kunde anställa personal, till exempel på HVB-hem, och ungdomarna har ju gått i våra skolor. Men sedan halverade staten ersättningen, pang bom, 2017. Idag har många av ungdomarna flyttat från kommunen. Nu håller vi på och avvecklar organisationen för ensamkommande. En av fastigheterna som vi köpte på oss har vi gjort om till förskola.

– Som tur var hade vi satt undan pengar i en fond när ungdomarna började komma. De pengarna kunde vi använda till att täcka förra årets underskott.

Vad gör ni i år för att undvika ett underskott?

– Det handlar framför allt om att se över administrationen och lokalanvädningen. Om någon slutar eller går i pension ser vi över om man måste tillsätta tjänsten eller om man kan möblera om med annan personal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.