Trasiga lyktstolpar, nedskräpning i naturen och dålig asfalt var saker som kunde dyka upp som medborgarförslag i Gullspångs kommun innan 2015, då var man tvungen att lyfta dessa på de politiska mötena. Ett enigt beslut togs då i kommunfullmäktige om att ta bort den länk på hemsidan där invånare kunde lämna traditionella medborgarförslag. Länken ersättes med en app – som är till för klagomål och synpunkter.
Politikerna hoppades slippa diskutera oväsentligheter och istället få fler konkreta medborgarförslag. Men det gick inte som kommunen tänkt sig. Sedan appen togs i bruk har de konkreta förslag som skulle behöva diskuteras politiskt knappt kommit in alls i stället.
I appen kan information snabbare nå berörda nämnder utan att behöva runda ett fullmäktigemöte. Och den biten har fungerat bra. För akuta problem som trasiga lyktstolpar är politikerna nöjda med det nya systemet.
Kan fortfarande höra av sig till KF
Den som nu vill lämna ett mer konkret politiskt förslag, som till exempel ett förslag om en ny simhall, får höra av sig till kommunen och tydligt berätta att det rör ett medborgarförslag – kanske via telefon, mejl eller ett personligt möte med en politiker.
– På fullmäktige har ju alla rätt till att skriva in en fråga från allmänheten, men det har bara hänt en enda gång under mina år, säger Ann-Christin Erlandsson (S), ordförande i kommunfullmäktige i Gullspång, som nu är inne på sin tredje mandatperiod.
SVT:s enkät visar: Få vet vad som händer
Ann-Christin Erlandsson (S) och oppositionsrådet Björn Thodenius (M) upplever båda att det är svårt att få invånarna att engagera sig i politiken i Gullspång. När SVT Nyheter Väst går en runda på torget pratar vi med en handfull personer som inte vet hur de kan påverka politiken eller vad som händer i kommunen.
Björn Thodenius (M) säger att en stor utmaning för politikerna är just medborgardialogen, vilket även Ann-Christin Erlandsson (S) stämmer in i.
– Om man är ute på gator och torg kommer människor fram och pratar men jag upplever inte att så mycket konkret kommer in till kommunen, säger hon.