På Burhults stuteri och ridskola finns över 50 hästar och omkring 300 ridskoleelever. Gunn Johansson är född på gården och har drivit ridskolan sedan 60-talet. Där föder hon dessutom upp raserna Welsh Mountainponny och den större rasen Welsh cob. Fölen behåller hon för att med tiden använda dem på lektionerna.
Men alla hästar är inte uppfödda på gården utan många har köpts in. Raserna har ursprung i Wales och många av hennes hästar har importerats därifrån.
Märker du av bristen på ridskolehästar på något sätt?
– Dels har jag fött upp själv och dels har jag haft samarbete med stuteri i Wales där jag handlat. Innan brexit inhandlade jag en hel del unghästar som jag ska betäcka i år. Men visst, jag skulle behöva ett nytt Wales Mountainsto och det är inte lätt att hitta, säger Gunn Johansson.
I en hage på gården går två ettåriga ponnyer och en tvåårig som i framtiden ska användas på lektionerna. Nästa år väntas det bli fler föl.
– Om alla ston blir dräktiga blir det kanske fem stycken.
Ridsportförbundet vill öka samarbeten
Svenska ridsportsförbundet har startat ett projekt vars syfte är att koppla samman uppfödare och ridskolor. Förhoppningen är att de ska börja samarbeta med varandra.
Skulle du kunna tänka dig att sälja till en annan ridskola?
– Ja, det skulle jag. Men jag föder ju upp för min egen produktion. Så jag måste ju behålla dem. Men om det skulle bli någon över eller om jag i framtiden skulle betäcka mycket mer så absolut, säger Gunn Johansson.