Högre priser på hästar gör det svårt för ridskolorna

Uppdaterad
Publicerad

Ridskolor som behöver köpa nya hästar står inför en utmaning. Det är nämligen svårt att hitta en lämplig häst till ett bra pris – vilket i sin tur kan leda till dyrare lektioner och färre platser för elever.

– Vi vill ju att så många som möjligt ska ha råd att rida, säger Anna Reilly, ridskolerådgivare på Svenska ridsportsförbundet.

SVT Nyheter Väst har varit i kontakt med 18 ridskolor i olika delar av Västsverige. Alla uppger att det är svårt att få tag på nya hästar. En av anledningarna är att priserna på hästar stigit.

På försäljningssajten Hästnet var genomsnittspriset för en häst 65 000 kronor under 2021. Det är en ökning med 14 procent sedan 2019.

– Den typen av häst som behövs till en ridskola är en trygg häst och det behöver ju hobbyryttarna också ha. Så det finns en stor efterfrågan på den typen av häst, säger Anna Reilly.

I videon ovan svarar hon på fem frågor om hästbristen och hur den slår mot ridskolorna.

Vill se samarbete mellan ridskolor och uppfödare

Enligt Anna Reilly har aveln minskat vilket lett till att det finns färre hästar på marknaden. Just nu driver Svenska ridsportsförbundet ett projekt för att koppla samman ridskolor och hästuppfödare så att de kan börja samarbeta med varandra.  På så sätt menar hon att ridskolorna lättare skulle få tag på lämpliga hästar.

Munkedals ridklubb positiv

Gisela Lindström är kassör på Munkedals ridklubb och tycker att projektet låter intressant.

– Det hade varit jättebra. Tävlingshästar föds det upp, men ridskolehästar är det inte så många som föder upp, säger hon.

Även om det är en unghäst som inte kan användas i verksamheten direkt?

– Ja, ibland är det bättre att köpa en unghäst och låta den få ta det lite lugnt ett tag. Är de andra hästarna friska så klarar vi oss. Har vi en unghäst så kan den gå någon lektion då och då och utbildas under tiden. De bästa hästarna vi har har fått vara med från början, säger Gisela Lindström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.