polis och fyllecell

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen får förvara personer i sina icke anpassade lokaler när häkten blir överfulla. Foto: SVT

Häkten överfulla – häktade placerade i fylleceller hos polisen

Uppdaterad
Publicerad

Det är fler häktade än det finns fasta häktningsplatser i Sverige just nu. När häktena är fulla får polisen förvara personer i fylleceller och arrestrum.

– Våra lokaler är utformade för att man ska sitta kortare tider. Det är klart att vi väldigt gärna ser att den som är häktad sitter hos kriminalvården, säger regional kanslichef på polisregion Väst Lars Eckerdal.

Landets häkten är överfulla. I november i år var beläggningen på fasta häktesplatser 116 %.

– Vi ser att det är ungefär till hälften beroende på fler häktade personer, och till hälften att häktningstiderna är längre, säger sektionschef på kapacitetssektionen på kriminalvården Nicklas Svahn.

Överfulla häkten

Det är nästan dubbelt så många inskrivna på häkten i Sverige en genomsnittlig dag i november i år, mot hur det såg ut i november 2017. Platsbristen på häktena gör att polisen får behålla de personer som gripits på polisstationer, även efter häktning.

Flyttas ut från städer

Häktade personer får även flyttas ut från till exempel städer som Göteborg till polisstationer i länet. I Västra Götaland och Halland sitter i slutet av december runt ett trettiotal häktade personer på polisstationer, en siffra som förändras dag till dag.

– Detta är såklart inte optimalt för oss, säger Lars Eckerdal.

Fylleceller används för förvaring

Arrestrum och fylleceller används bland annat hos polisen. Lokaler som inte är anpassade för längre vistelser.

– Det är klart att det är mycket olyckligt och vi gör vad vi kan för att lösa vårt uppdrag, säger Nicklas Svahn.

På kort sikt jobbar Kriminalvården med att placera två personer i samma cell och använda besöksrum och andra lokaler. De har även gett en kapacitetsrapport till regeringen, med lösningar på längre sikt.

Inskrivan på häktet en genomsnittsdag

November 2017: 1857 personer

November 2023: 3331 personer

Källa: Kriminalvården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.