14-årige Nazir har flytt från Afghanistan. Han ska börja ett nytt liv på HVB-hemmet Dalsjögläntan i Borås. Men i stället för att få trygghet utsätts han för ett våldsamt övergrepp.
”Fullständigt oacceptabelt”
Efter en middag tar två äldre ensamkommande pojkar honom i armarna och leder in honom på ett rum. Nazir tror till en början att de skämtar, men så hör han hur dörren låses bakom honom.
Han trycks ner på golvet och sedan förgriper sig de andra pojkarna på honom. Medan Nazir våldtas upptäcker personalen inte att något är annorlunda på boendet.
– Jag tycker det är en stor skandal om jag ska vara ärlig, säger Magnus Gabrielson som så småningom blir Nazirs målsägandebiträde i den rättegång som väntar.
– Han har flytt från sitt hemland, kommer hit och tror att han ska kunna vara säker. Och så händer något sådant här. Det är fullständigt oacceptabelt.
Allvarlig kritik
På ett HVB-hem, hem för vård och boende, har kommunen ansvar för barnen. Här gäller socialtjänstlagen och insatserna ska vara av god kvalitet och det ska finnas personal med lämplig utbildning och erfarenhet.
SVT Nyheter Väst kan berätta att det redan sex veckor före våldtäkten riktades allvarlig kritik mot boendet.
– Det var väldigt många barn. Man delade rum. Två, tre, fyra barn i samma rum, säger Maria Björklund som är enhetschef på Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.
Bröt mot lagen
När Ivo besöker Dalsjögläntan upptäcker man flera brister. Dessa påpekas både på plats och i ett beslut efteråt.
– Vi konstaterade att totalt sett så hade personalen inte den kompetens, sammantaget då, som behövs för att jobba med de här ungdomarna.
Är det allvarlig kritik som ni kom med?
– Det är alltid allvarligt när det inte är tryggt och säkert för ungdomarna, säger Maria Björklund.
Inspektionen för vård och omsorg anser alltså att man bröt mot Socialtjänstlagen på Dalsjögläntan. SVT Nyheter Väst frågar Agneta Kettil, chef på individ- och familjeomsorgsförvaltningen i Borås, om konsekvensen kan ha blivit att en 14-årig pojke blev våldtagen?
– Man kan ändå aldrig garantera till 100 procent att saker och ting inte sker. Förutsättningarna kunde ju absolut ha varit bättre och det vet vi och det är inte bara i Borås stad utan så här har det sett ut runt om i landet. Man startade boenden med väldigt kort varsel och på ett sätt som man normalt sett inte gör, säger hon.
Men uppenbarligen så var inte Dalsjögläntan tryggt och säkert, eller?
– Som du säger har Ivo uppmärksammat brister och de bristerna har vi gjort vad vi kunnat för att åtgärda.
Men ni åtgärdade inte tidigare?
– Det pågick ett arbete och pågår ett arbete med att hela tiden utveckla de här delarna, säger Agneta Kettil.
Mått jättedåligt
De äldre pojkarna beskriver övergreppet som en skämtsam lek. Men både tingsrätten och hovrätten dömer pojkarna till sluten ungdomsvård och utvisning för grov våldtäkt. Och Nazir har nu flyttat till ett annat boende.
– Han har mått jättedåligt av det här. En fruktansvärd kränkning har det varit. Man utgår naturligtvis från att ingenting sådant här ska få inträffa på ett HVB-hem. Och ändå händer det, säger Magnus Gabrielson.
Fotnot. Nazir heter egentligen någonting annat.
LÄS I MORGON: Hur kunde detta hända? SVT Nyheter Väst har granskat fem olika rättsfall där 15 ensamkommande pojkar under drygt ett år runt om i Sverige dömts för gruppvåldtäkter på andra pojkar. Det här är ett känsligt ämne men det finns svar att finna – missa inte fortsättningen i morgon.