Handboll är kanske inte det första man tänker på när det handlar om huvudskador i sporter. Däremot så finns det forskning som visar att hjärnskador inom till exempel MMA, boxning och amerikansk fotboll kan leda till tidigt Alzheimers sjukdom.
Nu har det gjorts en undersökning av en grupp chalmersstudenter i samarbete med Redbergslids IK om hur hårda skott i huvudet påverkar handbollsspelare. En av dem som ingått i undersökningen, bland annat med att kasta bollar mot en testdocka, är Simon Örtelind. Han spelar själv i Redbergslids IK i Göteborg:
– Jag har haft en lättare hjärnskakning när jag hoppat upp och skjutit och fått två armar i bröstet och landat på ryggen och fått en lätt hjärnskakning, säger han.
RIK:s spelare har kastat boll mot testdocka
Anders Ekberg, som är forskare vid Chalmers, berättar hur delar av undersökningen har gått till:
– Det har släppts bollar mot en kraftcell för att få reda på vilken kraft det finns i bollen och så har RIK:s a-lagsspelare kastat bollar mot dockans huvud och så har det mätts upp vilka accelerationer det blir i huvudet, det vill säga hur mycket det skakar till, säger Anders Ekberg.
När undersökningen gjordes så skickades en svarsenkät ut till junior- och seniorspelare, vilket visade att det är vanligt att få hårda skott i huvudet. Hela 14 av 24 spelare sa att de fått det och sex spelare hade fått en hjärnskakning på grund av det. Alla målvakter uppgav att de hade träffats av flera hårda skott det senaste året.
– Jag hoppas att studien gör att man lär sig mer och kan förebygga hjärnskakningar inom handbollen på ett så enkelt sätt som möjligt.
Börja använda hjälm då eller?
– Det är frågan hur mycket en hjälm hjälper då bollen i sig är ganska mjuk, men hjälper det så är det jättebra.
Grunder i handboll
- I handboll får man bara ta tre steg med bollen, sedan måste man studsa, passa en medspelare eller skjuta på mål. Det gör det till en sport där alla spelare i laget behövs för att man ska lyckas.
- Ett lag har sex utespelare, en målvakt och minst lika många avbytare på bänken. Tillsammans ska laget försöka göra mål, det kallas att anfalla. Lika viktigt är det också att se till att motståndarna inte gör mål, då spelar laget försvar.
- Grunden i båda är att spelarna samarbetar med varandra på planen. Det är högt tempo och tuffa tag mellan varven i en handbollsmatch. Därför finns det också domare på planen som ser till att lagen håller sig till reglerna.
- Matchtiden varierar beroende på ålder. För de yngsta spelarna är den 2x10 minuter och för seniorer 2x30 minuter. Bollarna som används i handboll är olika stora, de yngre lagen har en mindre boll som är mjukare och lättare att fånga.
Källa: svenskhandboll.se