Mycket av inspirationen har hämtats från FN:s tidigare generalsekreterare Dag Hammarskjölds gård Backåkra i Skåne. Bland annat har bilder därifrån tryckts på sidenscarfar tillsammans med citat som ”Peace, dignity and equality on a healthy planet” (”Fred, värdighet och jämlikhet på en hälsosam planet”) av den nuvarande generalsekreteraren António Guterres.
– Vi kunde känna att FN:s värderingar fanns i stillheten och naturen där, säger Textilhögskolans Karin Landahl som tillsammans med kollegan Stefanie Malmgren De Oliveira koordinerat designteamet.
Intervjuat guiderna
Resultatet är en rad plagg som kan kombineras olika beroende på årstid, väder och aktivitet. För jobbet som guide på FN:s högkvarter i New York innebär att välkomna alltifrån världsledare till förskolebarn – och ofta är tiden knapp mellan visningarna.
– Det fanns inga tydliga krav ställda från FN vad det gäller utseendet. Sedan är det i en viss kontext som kläderna ska finnas och som vi naturligtvis har förhållit oss till. Så studenterna har tagit fram kollektionen i nära dialog med guiderna, säger Karin Landahl.
En donation till FN
Projektet som finansieras av Högskolan i Borås, Paul Frankenius stiftelse och regeringen, är en donation till FN och ses som ett viktigt skyltfönster för svensk design i allmänhet – och Textilhögskolan i synnerhet.
Under tisdagen visades resultatet upp med en modevisning i FN-skrapans entréhall i New York och en sak som designteamet är extra stolta över är avsaknaden av blandmaterial.
– Vi har jobbat med FN:s hållbarhetsmål, både när det gäller designprocessen, lösningar, sociala hållbarhetsaspekter och materialval som ull och bomull. Hållbarhetsaspekten har varit centralt, säger Stefanie Malmgren De Oliveira och berättar att kläderna är tänkta att hålla i många år framöver..