Enligt prognoserna kommer arbetslösheten att öka under ett par år framöver. Då blir utbildning något som är viktigt att tänka på.
– En yrkesinriktad gymnasieutbildning, till exempel industriteknisk, är ett bra val, det leder fram till en möjlighet att arbeta inom många områden, säger Kerstin Eriksson arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.
Om några år ser man att möjligheterna åter kommer att vara stora för den som exempelvis har gått en yrkesinriktad utbildning inom bygg och industri, men det är även en god arbetsmarknad för exempelvis kockar.
Viljan att lära nytt central
Digitaliseringen gör att utvecklingen på olika arbetsplatser går fort och då blir det extra viktigt att hålla sin kompetens färsk. Och där är själva förmågan till förändring central.
– Här sker en förvandling – du måste snabbt kunna sätta dig in i nya saker och lära nytt. Att vilja lära nytt blir en kompetens i sig, säger Kerstin Eriksson.
Delat ansvar
Kalle Knutsson nya yrkesbana bekostades av arbetsgivaren Volvo. Och enligt Arbetsförmedlingen är det ett delat ansvar för vidareutbildning i Sverige.
– Vi måste arbeta för att kunna anpassa utbildningssystemet så det finns utbildningar där det efterfrågas viktiga kompetenser. Vi på Arbetsförmedlingen måste också matcha och arbeta aktivt för att stå upp mot den här rörligheten.
”Alla är livrädda för det” – i klippet ovan berättar Kalle Knutsson om steget han tog för skola om sig.