Kalle Knutsson står framför en Volvo ellastbil.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kalle Knutsson, 26 år är nöjd med att ha omskolat sig. Foto: Lars Wiklund

Här är nya tricket för att lyckas i karriären: Livslångt lärande

Uppdaterad
Publicerad

Kalle Knutsson började som grävmaskinist men arbetar i dag med att lära ut hur ellastbilar fungerar. På Arbetsförmedlingen ser man att just viljan att lära hela livet är central i framtiden.

– Att vilja lära nytt blir en kompetens i sig, säger Kerstin Eriksson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Enligt prognoserna kommer arbetslösheten att öka under ett par år framöver. Då blir utbildning något som är viktigt att tänka på.

– En yrkesinriktad gymnasieutbildning, till exempel industriteknisk, är ett bra val, det leder fram till en möjlighet att arbeta inom många områden, säger Kerstin Eriksson arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Om några år ser man att möjligheterna åter kommer att vara stora för den som exempelvis har gått en yrkesinriktad utbildning inom bygg och industri, men det är även en god arbetsmarknad för exempelvis kockar. 

Viljan att lära nytt central

Digitaliseringen gör att utvecklingen på olika arbetsplatser går fort och då blir det extra viktigt att hålla sin kompetens färsk. Och där är själva förmågan till förändring central.

– Här sker en förvandling – du måste snabbt kunna sätta dig in i nya saker och lära nytt. Att vilja lära nytt blir en kompetens i sig, säger Kerstin Eriksson.

Delat ansvar

Kalle Knutsson nya yrkesbana bekostades av arbetsgivaren Volvo. Och enligt Arbetsförmedlingen är det ett delat ansvar för vidareutbildning i Sverige.

– Vi måste arbeta för att kunna anpassa utbildningssystemet så det finns utbildningar där det efterfrågas viktiga kompetenser. Vi på Arbetsförmedlingen måste också matcha och arbeta aktivt för att stå upp mot den här rörligheten. 

 

”Alla är livrädda för det” – i klippet ovan berättar Kalle Knutsson om steget han tog för skola om sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.