Monica Svensson visar upp lite av de kläder som stickgrupperna skapat till barn i Litauen. Foto: Privat

Möt pensionärerna som fixar julklappar till barn i Litauen

Uppdaterad
Publicerad

Två långtradare om året med möbler och kläder till behövande i Litauen – det hjälper Sven-Anders och Monica Svensson till med.

– Vi är bara förmedlare, det sitter smågrupper och stickar barnkläder på flera ställen från Frillesås till Mölndal och vi samlar ihop det och kör ner till Litauen, säger Sven-Anders till SVT Nyheter Väst.

När vi på SVT bad folk att tipsa om eldsjälar i Västsverige fick vi bland annat ett mejl där en person ville hylla pensionärerna Sven-Anders och Monica Svensson, 77 och 76 år gamla och boende i Lindome. De har under över tio års tid hjälpt behövande i Litauen.

– Runt två stora långtradare om året med allt ifrån gamla kök till plåttak till kläder har vi hjälpts åt att samla ihop, säger Sven-Anders.

Låna en reporter – Fokus: Eldsjälar

Projektet är ett samarbete mellan flera olika kyrkor där många personer är inblandade och paret ser sig själva som förmedlare, de tillhör sedan många år tillbaka Johanneskyrkan i Lindome.

– Folk ringer till oss när de har något som andra kan behöva och så kommer vi och samlar in.

Fick ihop 25 bananlådor med stickat

Några av de som engagerar sig är äldre personer som stickar kläder till barn upp till femton år. De sitter i små stickgrupper i Västsverige och Sven-Anders och Monica åker och samlar in hantverken när de har stickat ihop en del.

– I torsdags hade vi 25 proppfulla bananlådor med stickat. Allt från babyfiltar till tröjor, strumpor och vantar. Det blir julklappar till barn i Litauen. Vi körde ner kläderna till Karlskrona där vi mötte vår kollega Walla Karlsson som samlar ihop 8500 julklappar om året, det är inte illa, säger Sven-Anders.

Material från kommunen kommer till behövande

En annan sak som paret samlar in är material som blir över från hemtjänsten.

– Det är blöjor och underlägg som kommunen inte tar tillbaka om en gammal person dör, det kan vara hur mycket som helst och det vill vi inte använda i Sverige men i Litauen blir de jätteglada när vi kommer med det, säger Sven-Anders.

Hur mycket tid lägger ni på det här?

– Ja, vi står alltid till tjänst. Men på vintern är det för kallt att åka ner, då säger hjärtat ja, men hjärnan nej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Låna en reporter – Fokus: Eldsjälar

Mer i ämnet