Klockan 18 när bageriet i västra Göteborg stänger är Oumnia Khaloufi på plats med stora plastkassar som fylls med dagens överblivna bröd.
– Det brukar vara ett 20-tal limpor och ett 50-tal frallor, berättar butiksbiträdet Philippa Ottenfalk som samlar ihop och lämnar över brödet och vetebullarna.
Räddade två pallar med brieost
Maträddaren Oumnia Khaloufi är student, men har de senast året engagerat sig som volontär och “maträddare” i föreningen Solikyl.
– Vi vill minska matsvinnet och skapa en delningskultur kring de matöverflöd som finns, säger Bruno Chies, ordförande i Solikyl.
Föreningen har idag en överenskommelse om att hämta mat med fem matbutiker och sju restauranger och bagerier i Göteborg.
– Någon gång så räddade vi två pallar med brieost, en annan gång 400 kilo mjöl, berättar Bruno Chies.
Alla för hämtar i kylarna
Via ett bokningssystem kan volontärerna själva ser när och var det finns mat att hämta. Maten kör de sedan till så kallade solidariska kylskåp som finns utplacerade på ett tiotal platser i Göteborg. Där är det fritt fram för vem som helst att hämta mat – helt gratis.
-Det är alla möjliga som hämtar, pensionärer, barnfamiljer. De uppskattar det verkligen, säger Oumnia Khaloufi, som är en av 30 aktiva maträddare i föreningen Solikyl.
Starta klippet ovan för att se hur det går till när Oumnia Khaloufi arbetar ideellt som “maträddare”.