Pierre Syrén har nattvandrat nästan varje helg i sex år och ser det som något han kan göra för unga i samhället. Foto: TT/SVT

Pierre nattvandrar: ”Bättre än att se på tv och äta chips”

Uppdaterad
Publicerad

En vuxen på stan som tar sig tid att prata, delar ut godis och berättar om säkert sex. Det uppskattar många ungdomar i Kungälv enligt nattvandraren Pierre.

– Jag får mycket positivt tillbaka, de flesta gillar att vi finns på hängställena, säger han.

När vi på SVT Nyheter Väst sökte efter eldsjälar i Västsverige blev vi tipsade om Pierre Syrén i Kungälv som nattvandrat nästan varje helg i sex år.

– Ibland blir det bara fredagen eller lördagen och om det ösregnar är vi kanske bara ute till tolv. Då går vi till resecentrum eller något p-hus där det finns tak över huvudet och vi vet att ungdomarna hänger, säger han.

Låna en reporter – Fokus: Eldsjälar

Tipsar om att börja tidigt

Pierre har själv tre barn och tycker att det är viktigt att man som förälder börjar nattvandra redan när barnen är små.

– Då vet man vad som väntar sen, att börja när barnen är tonåringar blir nästan för sent. Du behöver veta vad som händer ute på stan, säger han.

Men är det inte jobbigt att vara ute varje helg?

– Nej, i stället för att sitta hemma och äta chips och se på tv är jag ute och tillför något till samhället, det känns bra, säger han.

Startades efter ett mord på en 15-årig kille

Pierre Syrén är numera anställd av den ideella föreningen Vuxen på stan i Kungälv som samlar volontärer och är ute på stan på helgerna. Helgarbetet och en del annat gör han ideellt och i princip alla som är nattvandrare gör det utan att få någon betalning. Vuxen på stan startades i Kungälv efter att en ung man mördades 1995 och ingår i stiftelsen nattvandring.nu.

– Att bli kallad eldsjäl, det vill jag dela med alla andra nattvandrare där ute, säger Pierre.

Delar ut kondomer och tar hand om de som druckit för mycket

Pierre berättar att en klassisk kväll samlas nattvandrarna och fikar lite tillsammans innan man ger sig ut på stan. Man får inte göra någon typ av myndighetsutövande som att gripa någon utan det handlar mycket om att prata och synas.

– Sedan händer det att man går emellan i en diskussion eller så men mestadels finns vi bara där och följer upp vissa ungdomar som vi sett tidigare och som kanske hamnat mellan stolarna, eller inte har någon vuxen hemma att prata med.

Han berättar att man brukar dela ut godis och kondomer och finnas till för de som fått i sig för mycket alkohol.

– Vi samarbetar med närhälsan som bidrar med kondomer och där vi också har ett uppdrag att prata om säkert sex och sådant. Sen är det ju mycket att ta hand om de som blivit för fulla eller tagit någon drog, säger Pierre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Låna en reporter – Fokus: Eldsjälar

Mer i ämnet