Kvinna med hela famnen full av gröna jackor som görs i ordning av volontärer i Lerum för att sedan skickas till kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mona-Lisa Ericsson, volontär och Linn Eriksen, initiativtagare är några av de människor som hjälper till med stödsändningar till Ukraina. Foto: Martin Grill/SVT

Här får civilförsvarets gamla jackor nytt liv – fixas i Lerum och skickas till kriget i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

De kommer från ett gammalt nedlagt förråd för civilförsvaret. Nu får de 700 jackorna nytt liv i Lerum. Färgas om och packas ned – redo att skickas tillsammans med mat och förnödenheter till kriget i Ukraina.

– Måste göra vad vi kan för de som hamnat i en fruktansvärd situation, säger volontären Mona-Lisa Ericsson.

Den är kanske från 1970- eller 80-talet, men fyller fortfarande väl sin funktion. Jackan som volontären Mona-Lisa tar på sig är blå. Fodret är varm, tyget rejält. Men färgen fungerar inte i en krigszon.

Så jackorna färgas och får en grönare look innan de packas ned i lådor.

Kriget i Ukraina

Skickas till kriget i Ukraina

Det handlar om över 700 jackor som omvandlas i Lerum, för att sedan skickas till Ukraina. Skulle inte volontärerna här ha tagit hand om plaggen hade de sannolikt kasserats.

– Det är ett krig som finns i vårt närområde. Är det vi och våra söner som ska ut och kriga i framtiden, eller döttrar också för den delen? Eller så hjälper vi dem som gör det redan nu, säger Mona-Lisa Ericsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet