Hand på mina och bildsplitt till Jörgen Elfving, expert, äldre man i kavaj.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör tidigare överstelöjtnant Jörgen Elfving om USA:s beslut att skicka truppminor till Ukraina: ”Ett försök att fördröja en rysk framryckning”. Foto: AFP/SVT

Experterna: Därför skickar USA minor till Ukraina just nu

Uppdaterad
Publicerad

I veckan användes amerikanska långdistansrobotar för första gången mot mål inne i Ryssland.

Nu skickar USA även truppminor till Ukraina, enligt uppgift till flera medier.

– Amerikanerna bedömer att Ukraina inte får stopp på ryssarna, och måste ta till ett vapen till, säger Jan Hallenberg, expert på amerikansk säkerhetspolitik.

Under tisdagen attackerade Ukraina första gången Ryssland med den amerikanska långdistansroboten Atacms.

Det efter att USA ska ha gett Ukraina klartecken att börja använda vapnen.

Kriget i Ukraina

Nu sker ännu en omsvängning – USA kommer även att skicka truppminor till Ukraina, enligt uppgift till flera amerikanska medier.

Jan Hallenberg, seniorforskare vid Utrikespolitiska institutet och expert på amerikansk utrikes- och säkerhetspolitik, ser tre skäl till den senaste tidens beslut:

– Dels är situationen allvarlig på marken, ukrainarna måste retirera. Dels är Biden bara kvar drygt två månader till som president. Och för det tredje är det bra om Ukrainas positioner inte försvagas inför de förhandlingar som förväntas.

Avtal mot truppminor

Truppminor, även kallat personminor, ses som kontroversiella eftersom de lett till stora civila skador, förklarar Jan Hallenberg. Flera länder, däribland Sverige, har därför skrivit på ett förbud mot användning av sådana minor.

Minorna som USA skickar till Ukraina avaktiveras efter en viss tid och ska inte få användas i tätbebyggda områden, enligt uppgifter till amerikanska medier.

– Man måste komma ihåg att det är Ryssland som har ett aggressionskrig och de använder ju redan minor. De ålägger sig inga begränsningar och det är ju det som är problemet hela tiden för Väst: Hur långt ska man gå för att försvara Ukraina?

– Nu när de ukrainska linjerna sviktar lite och förhandlingar närmar sig, så lättar man på restriktionerna, säger Jan Hallenberg.

Svårt att lägga ut minfält

Jörgen Elfving, tidigare överstelöjtnant, är inne på samma spår.

Användning av Atacms och minor kan kopplas till att ryska styrkor tagit mycket terräng på senare tid – och till Biden-administrationen, som vill få igenom så mycket som möjligt av sin politik innan Trump tar över.

Elfving tror däremot inte att det kommer att vara helt enkelt för Ukraina att lägga ut minorna, med tanke på hur situationen ser ut på marken i dag.

– Risken är att de som lägger ut det samtidigt blir bekämpade. Frågan är hur möjligheterna ser ut kring att kunna lägga ut minor i i en miljö där Ryssland har ganska gott om artilleri, och dessutom med hot från drönare.

Minor

Det finns två typer av minor: Landminor och sjöminor. Av landminor finns det truppminor, fordonsminor och stridsvagnsminor.

Truppminor delas i sin tur in i två kategorier beroende på hur de utlöses. Trampminor utlöses när man trampar på minan och trådminor detonerar när man kommer åt uppspända trådar.

Fordonsminor är avsedda för att användas mot bilar, landande flygplan och lätt pansrade fordon.

Stridsvagnsminor innehåller större sprängladdningar och används mot tungt pansrade fordon.

Truppminor är förbjudna i många länder enligt en FN-konvention från 1997. Ukraina har skrivit på konventionen men inte Ryssland. Likväl har Human Rights Watch larmat om att båda sidor använder truppminor.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet