Starta klippet för att höra ungdomarnas åsikter om Minecraftbesöket i framtidens Bergsjön. Foto: SVT

Här får ungdomarna besöka framtidens Bergsjön – i Minecraft

Uppdaterad
Publicerad

Bergsjön ska förändras. Det byggs kulturhus, förskolor och fler bostäder. Och trots att det är långt ifrån färdigt, så kan man redan nu strosa omkring bland alla nya hus – i datorspelet.

Starta klippet för att se hur ungdomarna reagerar på hur Bergsjön ska se ut i framitden.

Det är på Bergsjöskolan som barn och unga på onsdagen fick möjlighet att gå en promenad i framtidens Bergsjön. Kommunens detaljplan har nämligen lagts in i  ett populärt äventyrs- och byggdatorspel. Det är en del av EU-projektet IRIS Smart Cities, och Göteborg är en av tre städer som provar på just den här metoden för att fånga upp unga människors åsikter om hur det byggs i staden. Tillsammans med de lokala satsningarna Bergsjön 2021 och Skolan mitt i byn, har alltså Bergsjöns tvådimensionella detaljplaner omvandlats till en tredimensionell datorspelsvärld.

– Det är en jättehärlig och positiv känsla här idag, hög energi och stort engagemang. Så det känns väldigt lovande, det här, säger Anna Reuter Metelius, stadsbyggnadskontorets projektledare för Göteborgs del i IRIS Smart Cities.

Det här är IRIS

IRIS startades hösten 2017, och varar till 2022. Inom projektet testas nya lösningar för stadsutveckling inom energi, mobilitet och IKT (informations- och kommunikationsteknologi). Tre städer, som anses ha kommit långt inom dessa områden, är utvalda som så kallade ”Lighthouse-städer”: Utrecht i Holland, Nice i Frankrike, och så Göteborg.

Totalt samverkar 43 aktörer från 9 länder i IRIS. Elva av aktörerna är Göteborgska. Johanneberg Science Park koordinerar projektet på uppdrag av Göteborgs Stad, och övriga projektpartners är Akademiska Hus, Chalmers, HSB, IMCG, Metry, Trivector, Tyréns, Riksbyggen och RISE.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.