Starta klippet för att se hur ungdomarna reagerar på hur Bergsjön ska se ut i framitden.
Det är på Bergsjöskolan som barn och unga på onsdagen fick möjlighet att gå en promenad i framtidens Bergsjön. Kommunens detaljplan har nämligen lagts in i ett populärt äventyrs- och byggdatorspel. Det är en del av EU-projektet IRIS Smart Cities, och Göteborg är en av tre städer som provar på just den här metoden för att fånga upp unga människors åsikter om hur det byggs i staden. Tillsammans med de lokala satsningarna Bergsjön 2021 och Skolan mitt i byn, har alltså Bergsjöns tvådimensionella detaljplaner omvandlats till en tredimensionell datorspelsvärld.
– Det är en jättehärlig och positiv känsla här idag, hög energi och stort engagemang. Så det känns väldigt lovande, det här, säger Anna Reuter Metelius, stadsbyggnadskontorets projektledare för Göteborgs del i IRIS Smart Cities.
Det här är IRIS
IRIS startades hösten 2017, och varar till 2022. Inom projektet testas nya lösningar för stadsutveckling inom energi, mobilitet och IKT (informations- och kommunikationsteknologi). Tre städer, som anses ha kommit långt inom dessa områden, är utvalda som så kallade ”Lighthouse-städer”: Utrecht i Holland, Nice i Frankrike, och så Göteborg.
Totalt samverkar 43 aktörer från 9 länder i IRIS. Elva av aktörerna är Göteborgska. Johanneberg Science Park koordinerar projektet på uppdrag av Göteborgs Stad, och övriga projektpartners är Akademiska Hus, Chalmers, HSB, IMCG, Metry, Trivector, Tyréns, Riksbyggen och RISE.