Natoflagga och överste Fredrik Herlitz i uniform

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi är redo, vi är Nato.” Överste Fredrik Herlitz på Amf4 välkomnar beslutet att Sverige är med i Nato. Foto: SVT

Här flaggar amfibieregementet i Göteborg för Natointrädet

Publicerad

Solen sken och det blåste hårt när över 500 personer från Älvsborgs amfibieregemente samlades för att se två Natoflaggor hissas. En ny tid har börjat.

– Vi är redo, vi är Nato, säger Fredrik Herlitz, överste och garnisonschef på Amf 4.

Nu blåser nya vindar för Amf 4 när Sverige till sist är med i Nato, och när de två Natoflaggorna hissas, stod regementet i stram givakt.

– Göteborgs hamn kommer ha en enormt viktig roll i en allians. Sedan måste vi tänka att alla hamnar på västkusten utgör en viktig del i alliansen, säger Fredrik Herlitz.

Sverige och Nato

Natoflaggan hissades

Regementet, Amf 4, startade första gången på Göta Älvsgatan i Västra Frölunda i Göteborg mellan år 2000 och 2004. Efter en nystart 2021 finns i dag 600 medarbetare och cirka 300 värnpliktiga.

På måndagen var majoriteten klädda i kamouflagekläder och stod uppställda i de enheter de jobbar i. Fanor vajade i vinden och en hedersvakt paraderade med taktfasta trumslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet