en man som håller en NATOflagg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flaggtillverkaren Ingvald Dahlström berättar att alla Natoflaggor de har kvar i lager redan är sålda. Foto: Silke Brygger

Natoflaggorna tog slut hos tillverkaren i Göteborg: ”Telefonen ringde konstant”

Uppdaterad
Publicerad

Efter Sveriges inträde i Nato tog flaggorna slut på förrådet i Göteborg hos flaggtillverkaren Ingvald Dahlström. Nu jobbar han för fullt för att fullborda beställningarna.

– Vi hade ju tryckt upp extra i beredskap men det räckte helt enkelt inte, säger han.

Företaget hade försökt förbereda sig för dagen när Sverige skulle bli medlem i Nato. Men eftersom det drog ut på tiden hade produktionen inte riktigt kommit igång.

– När Turkiet sa ”ja” trodde vi ju att nu gäller det! Men så blev det ju inte, berättar Ingvald Dahlström, flaggtillverkare i centrala Göteborg.

Sverige och Nato

Men förra veckan kom många beställningar in och när flaggtillverkaren kom till jobbet på måndagen hade redan fått tio beställningar landat på hemsidan. Det lager man hade har tagit slut, något som Dagens Nyheter var först att berätta om.

125 Natoflaggor sålda redan

Efter Rysslands invasion av Ukraina kom 800 beställningar av den Ukrainska flaggan till Ingvalds familjeägda verkstad i Göteborg.

– Det blev ju inte lika mycket beställningar av Natoflaggan. Men 125 har sålts än så länge, förklarar Ingvar Dahlström, vars farfar startade flaggtillverkarverkstaden i 1905. Då var det på grund av att unionen mellan Sverige och Norge upplöstes som alla flaggorna behövde sys om.

Sen dess har många flaggor, av olika varianter, blivit sydda genom åren. Och i dag hissas Natoflaggan på många flaggstänger runt om i landet.

16 kvadratmeter

Den största flaggan som beställts hos flaggtillverkaren i Göteborg var 16 kvadratmeter stor.

– Den var beställd av en privatperson för en 18 meters stång, och den tog åtta timmar att sy.

Se Ingvald berätta hur det går till när en Natoflagga tillverkas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet