Efter 17 år – här ger sig Götheborg av mot Shanghai igen

Uppdaterad
Publicerad

Det var 17 år sedan senast. På onsdagseftermiddagen gjorde ostindiefararen Götheborg loss från kajen på Eriksberg i Göteborg och lättade ankar för ännu en seglats mot Asien – och besättningen ger sig nu av helt i tidsenlig 1700-talsklädsel.

– Viktigt med guld för befäl, kaptenen har ju extra blingbling, säger andrestyrman Marielle Cocozza ombord på fartyget inför avfärd.

Se när Götheborg ger sig av och hör mer om expeditionen från andrestyrman och expeditionsledaren i klippet.

Under 2022 väntar segling i Europa, först i Östersjön och norra Europa, och därefter Medelhavet där skeppet också kommer att stanna under vintern.

– Det är helt magiskt, vi har planerat detta i över två år och nu står vi här, säger Kristoffer Bennis expeditionsledare.

På sin väg mot Shanghai kommer Götheborg göra sammanlagt 22 stopp, då ges också möjlighet för de som vill att ansöka om att mönstra på. Det enda man behöver kunna är att klättra tillräckligt högt upp i riggen.

– På varje sträcka har vi 49 jungmän som seglar med, och det kan vara vem som helst som är över 18 år och har fysiken att kunna klättra, säger Kristoffer Bennis.

SVT Nyheters team på plats kan dock konstatera att det inte är något för höjdrädda: riggen mäter 48 meter.

I september 2023 beräknas skeppet anlända till slutdestinationen på expeditionen, Shanghai i Kina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.