Till vänster syns en informationstavla vid Borås djurpark med en karta över området. Höger sida visar en närbild på en lejonhona som tittar stjärnögt mot kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ska hästarna användas som mat till rovdjuren på Borås djurpark – och hör om reaktionerna. Foto: SVT

Här ska hästarna bli rovdjurens middag på Borås djurpark

Uppdaterad
Publicerad

Borås djurpark har börjat ta emot hästar för att mata parkens lejon, hyenor och andra rovdjur. Hittills har de avlivat ett par hästar som därefter serverats till köttätarna.

– Våra djur gynnas av att ibland kunna få ta del av hela djur. Då menar vi inte bara köttet utan också päls, man, skinn, ben, säger Jeanette Lindström, vd på Borås djurpark.

Borås djurpark öppnar dörrarna för både privatpersoner och företag som tagit det svåra beslutet att avliva sin häst, det var P4 Sjuhärad först att rapportera om.

Hästen ska serveras i stora stycken med päls och skinn kvar, vilket gör att rovdjuren stimuleras på liknande sätt som i det vilda. Lodjur, lejon, vildhund, järv och hyena kommer att få ta del av köttet, som är ett komplement till deras vanliga föda.

– Det är bra för att det tillhör deras naturliga beteende. Och sedan blir det en berikning, det blir någonting som blir annorlunda mot det kött som de brukar få styckat i bitar, säger Jeanette Lindström, vd på Borås djurpark.

Efterfrågan från hästägarna

Djurparken har länge fått frågor från hästägare om de tar emot hästar för avlivning. Efter noga övervägande tog djurparken till slut beslutet att göra det, och i höstas stod anläggningen klar.

Ser du några etiska problem med det här?

– Jag tycker att det känns som ett naturligt sätt eftersom det är en del av kretsloppet eftersom vi föds och vi dör, och i det vilda är det såhär det fungerar. Men jag har full respekt för att inte alla ser det på det sättet, säger djurparkens vd Jeanette Lindström.

Hästen måste vara i sådant skick att den kan användas som djurfoder och för ägaren får ta farväl av hästen efter avlivningen, som sker med bultpistol.

Nyheten har skapat mycket reaktioner. Åsikterna är blandade, men Jeanette Lindström tycker att överraskande många är positiva. Och hon förstår att frågan väcker starka känslor.

– Hästen är ju ett våra husdjur som många har väldigt kära under väldigt många år. Att ta avsked från sin kära vän är känslosamt i sig, säger hon.

Flera parker som jobbar likadant

Men Borås djurpark är inte ensam om att avliva hästar för att utfodra parkens köttätare. På Nordens ark i Hunnebostrand har man i många år låtit hästägare lämna in sina hästar.

– Vi tar emot cirka 50 hästar per år. Det går lite upp och ned, just nu är vi fullbokade fram till mars, säger Alfred Lindskog på Nordens ark.

Han berättar att avlivningen sker direkt när ägaren lämnar hästen och att de själva kan välja om de vill vara med eller inte. Efteråt fungerar det som ett vanligt slakteri och köttet förvaras i frysar.

– Vi tar emot under höst och vår och så fyller vi frysen så att det ska räcka under sommaren, säger Alfred Lindskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.