En person i mörka kläder står vid en avspärrning och tittar på sin telefon, medan en annan person, delvis suddig, går förbi i bakgrunden. En skylt syns på avspärrningen, och flera soptunnor i bakgrunden är synliga. Marken ser grusig och rörig ut, vilket indikerar en byggarbetsplats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se filmen som avslöjade stöldligan på byggarbetsplatsen i Hovås söder om Göteborg. Foto: polisen

Här slår de klantiga tjuvarna till mot byggarbetsplats – mitt framför kameran

Publicerad

Omaskerade, långsamma och slarviga.

På en övervakningsfilm som SVT har tagit del av strör två nu dömda inbrottstjuvar gott om spår efter sig.

Byggstölderna ökar och kostar branschen två miljarder kronor årligen.

Enligt Brottsförbyggande rådet, BRÅ, ökar antalet byggstölder i Sverige. Förra året anmäldes 5 253 inbrottsstölder från byggarbetsplatser. Det är en tydlig ökning från 2022 då siffran var 4 707.

– Byggstölder drabbar våra medlemsföretag och företag i hela branschen. Och då drabbar det också samhällsbygget, det tar längre tid, det blir dyrare. Det vi skulle vilja se är att polisen, åklagare och domstolar får bättre verktyg att utreda och lagföra, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef för Byggföretagen.

Förlusterna uppgår nationellt till runt två miljarder kronor per år i direkta stölder, enligt Rasmusson.

Avslöjades av övervakningsfilm

Brottstypen faller under kategorin ”vardagsbrott” och det är inte alla inbrottsstölder som utreds.

Men inte alla inbrottstjuvar kommer undan.

På en övervakningsfilm som SVT har tagit del av syns hur två män bryter sig in och stjäl från en byggarbetsplats i Hovås i mars tidigare i år – och de lämnar gott om spår efter sig.

I klippet ovan kan du se övervakningsfilmen som avslöjade tjuvarna.

Dömdes till fängelse

Männen på filmen, som båda är i 40-årsåldern, dömdes senare till 1 respektive 1,5 års fängelse för bland annat brott mot knivlagen, försök till stöld, häleri, inbrottsstöld, stöld, brott mot knivlagen och narkotikabrott.

Från byggarbetsplatsen i Hovås stals bland annat verktyg till ett värde av ungefär 45 000 kronor, enligt polisens förundersökningsprotokoll.

Även en kvinna i 40-årsåldern som lånade ut flyktbilen som tjuvarna använde, och vars garage och lägenhet stöldgodset förvarades i, dömdes till fängelse i ett år och fyra månader för försök till stöld, grovt häleri och inbrottsstöld.

En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar en person med en traditionell halsduk. Den högra sektionen visar två tjuvar på en byggarbetsplats som interagerar med byggmaterial och utrustning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef för Byggföretagen, kommentera övervakningsfilmen och förklara hur byggstölderna över landet drabbar samhällsbygget. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.