Kockar i vit uniform förbereder mat i ett professionellt kök, där en person skalar potatis och en annan läser recept från ett papper.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Friterad kyckling, gnocchi och championsås – på tid. Det var utmaningen för Wilma och Layan när de deltog i Kockduellen. I klippet ser du hur det gick. Foto: SVT

Här slåss Wilma och Layan mot klockan när Kockduellen avgjordes i Borås

Uppdaterad
Publicerad

Tävlingen Kockduellen ska locka fler unga till restaurangbranschen, något som har gett effekt i Borås. Här arrangerades stadsfinalen under fredagen och för högstadieeleverna Wilma Österling och Layan Zarli blev det en nervkittlande upplevelse.

– Vi borde hinna med, säger Layan Zarli.

Det råder brist på kockar och det här försöker branschorganisationen Visita få bukt med genom den årliga nationella tävlingen Kockduellen.

Niondeklassarna Wilma Österling och Layan Zarli från Mogaskolan i Svenljunga utgör ett av de tävlande lagen som under fredagen gjorde upp på Almåsgymnasiet i Borås.

Matintresse från mamma

Wilmas matlagningsintresse kommer från hennes mamma och hon började laga mat i femårsåldern. Och trots att Wilma och Layan inte umgås så mycket privat funkar de bra ihop i köket.

– Vi båda vet vad vi har för bra egenskaper och vad vi kan bäst. Vi kompromissar bra med varandra och lyssnar på varandra, berättar Wilma Österling.

Trots det drömmer hon om en framtid inom fordonsvärlden, men utesluter inte helt kockyrket. Layan vill bli läkare eller psykolog, men älskar samtidigt matlagningen. Hon vet inte riktigt var intresset kommer ifrån.

– Man får laga nya rätter som man inte har gjort förut, det är bara kul. Jag har alltid tyckt om att laga mat, säger Layan Zarli.

”Otroligt viktigt”

Tävlingen Kockduellen har vuxit sedan starten och Borås är den stad som lockar flest, 1000 av landets 8000 tävlande.

Här märker Mats Ahlberg, lärare i kök och servering på Almåsgymnasiet, att det gett har effekt på restaurangprogrammet.

– Tävlingen är otroligt viktigt. Vi gör detta för att få elever att bli kockar, och det har gett frukt. Och det är fantastiskt roligt att se eleverna. De är väldigt seriösa och har mycket fokus, jag blir nästan rörd av att se dem.

Och han ser ljust på framtiden för kockyrket.

– Det är ett fantastiskt yrke och världen är öppen, säger Mats Ahlberg.

Pressat i köket

För Wilma och Layan var den stora utmaningen att hinna med att få ihop sin rätt. Exakt en timme hade de tävlande på sig att laga och presentera en varmrätt baserat på en och samma råvarukorg.

Rätten provsmakades av en jury, och vinnarna fick en biljett till riksfinalen i Stockholm senare i år.

Det blev inget guld för Wilma och Layan i tävlingen, däremot vann de pris för bästa samarbete.”

Starta klippet för att se vad tjejerna lagar och om de vinner striden mot tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.