Den senaste tiden har det rapporterats om flera incidenter där människor gått igenom isen.
Men att ta sig upp efter att ha ramlat ner visade sig vara inte helt okomplicerat när SVT:s reporter själv testade på just detta.
Det viktigaste är att man har koll isens tjocklek. Är isen mindre än tio centimeter tjock är det inte tryggt att gå ut på den.
”Ta ett djupt andetag”
Anita Hidstedt Olofsson, badmästare på Svenska Livräddningssällskapet, säger att man alltid ska ha med sig någonting för att känna på isen framför sig, exempelvis en ispik. Viktigt är också isdubbar, för att kunna ta sig upp ifall olyckan skulle vara framme.
– När man ramlar i så ska man tänka på att inte hyperventilera, utan ta ett djupt andetag, säger Anita Hidstedt Olofsson.
Kyla och chock kan orsaka panik
Det är dock lättare sagt än gjort. Kylan och chocken gör att man lätt hamnar i panik och därmed glömmer hur man faktiskt ska göra, till exempel att man ska ta sig upp åt samma håll som man kom ner ifrån.
– Tänk på tummarna!, skriker Anita när reportern är på väg upp.
Tummarna ska vara ovanpå isdubbarna när man först tar ett stort tag med armarna för att få ner isdubbarna i isen. Sedan är det dags att häva sig framåt samtidigt som man tar ett stort bentag. Och sist men inte minst ska du åla dig framåt så pass långt att du känner att isen håller.