Malin Palm Friberg tillsammans med några av hundarna på det hunddagis hon driver i Lidköping. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Långa köer till hunddagis: ”Folk måste ha en plan”

Uppdaterad
Publicerad

Köerna växer nu till landets hunddagis efter att många som skaffat hund under pandemin nu återgår till sina arbetsplatser. Nästan alla hunddagis svarar i en SVT-enkät att de väntar ett fortsatt ökat tryck.

– Dagisplatserna kommer inte att räcka till alla valpar, så är det, konstaterar Malin Palm Friberg, föreståndare för ett hunddagis i Lidköping.

SVT:s enkät skickades ut till 43 företag som är medlemmar i Sveriges Hundföretagare och som erbjöd hunddagis eller hundrastning. 30 svarade och svaren är fördelade över 13 län.

21 av de svarande upplevde att trycket efter dagisplatser redan nu var stort. Flera hade noterat att det fanns fler valpar än tidigare bland deras kunder. Alla utom två tror att förfrågningarna kommer att öka.

– Jag pratade med hunddagiset första gången i mars och hon ska inte in förrän i augusti, så jag var ute i god tid, konstaterar Annelie Johansson i Skara med valpen Rajsa.

Följ med till ett hunddagis i klippet ovan.

Fler skaffade hund

Statistiken visar att alltfler skaffar hund och ökningen har varit särskilt stor under pandemin. Vid årsskiftet fanns 976 299 hundar registrerade i Sverige, en ökning med 40 430 på ett år. Under 2019 var ökningen 29 477. Störst har ökningen varit i Stockholms län.

Flera hunddagisföreståndare uttrycker i SVT:s enkät en oro för att nya hundägare inte känner till att det kommer vara svårt att få plats på hunddagis. De befarar att hundägare kan komma att välja att avliva sina djur då hundarna inte längre passar in i vardagsrutinen efter pandemin.

– Folk måste ha en plan och jag hoppas att den planen inte är att avliva sin hund, säger Malin Palm Friberg.

Alla hundar klarar inte dagis

Dessutom påpekar flera också att alla hundar faktiskt inte klarar av “dagismiljön” mentalt utan behöver träning för detta.

Bara tolv av de 30 svarade att de hade möjlighet att utöka sin verksamhet. Orsaker som angavs var att bland annat att de drev verksamheten i hemmet, att det rent fysiskt inte fanns plats eller att man var mån att behålla den mindre skalan för hundarnas bästa. Några framhöll att det var svårt att hitta lämplig personal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.