Alexander Hurtig, utredningsledare hos Haverikommissionen. Foto: Peter Knutson/Torkel Wennman/SVT

Haverikommissionen undersöker byggplanen vid E6 i Stenungsund

Uppdaterad
Publicerad

Haverikommissionen undersöker detaljplanen bakom bygget som rasade i skredet, berättar utredningsutredaren för SVT. Parallellt pågår en åklagarledd utredning om grovt allmänfarlig vårdslöshet och om vållande till kroppsskada – och drygt 30 förhör har hållits.

Efter skredet vid E6:an i Stenungsund utreder Statens haverikommission händelsen. Utredningsledaren har tagit del av SVT:s publicering om den felaktiga kartan.

– Jag kommer inte kommentera vad vi lutar mot, men det geotekniska PM som använts för detaljplanen och hela detaljplanen ingår naturligtvis när vi försöker förstå hur området planerats, säger Alexander Hurtig, utredningsledare hos Haverikommissionen.

Skredet vid E6 i Stenungsund

Marken undersöks på nytt

Inom haveriutredningen görs också nya undersökningar av marken på platsen.

– Den geotekniska undersökningen ska svara på vad som hände och varför. Det är vårt huvudsyfte för att kunna ge rekommendationer för skydd mot framtida skred, säger Alexander Hurtig.

Över 30 förhör efter skredet

Samtidigt pågår en åklagarledd utredning om grovt allmänfarlig vårdslöshet och om vållande till kroppsskada. Det senare handlar om att det fanns personer i bilar i området när skredet inträffade.

Chefsåklagare Daniel Veivo Petterson, vid Uddevalla åklagarkammare, vill inte berätta om det finns några misstänkta, men säger att det hållits drygt 30 förhör. När det gäller SVT:s publicering säger han:

– Vi är intresserade av alla omständigheter som kan ha betydelse för den här saken.

Utredning väntas ta minst ett år

När Haverikommissionens utredning blir klar är fortsatt oklart, men det väntas dröja mer än ett år efter dagen för skredet, den 23 september i fjol.

Den åklagarledda utredningen pågår parallellt, men ett eventuellt åtal väntas inte förrän haveriutredningen är klar.

Skredet vid E6 i Stenungsund. Karta från de geotekniska undersökningarna som visar samma plats, men med en felaktighet, markerad med en röd cirkel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se kartan som vilseledde experterna före skredet i Stenungsund. Foto: Torkel Wennman/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skredet vid E6 i Stenungsund

Mer i ämnet