Foto: SVT

Hemlösa får flytta på sig för nya bron

Uppdaterad
Publicerad

I januari 2017 startar bygget av den nya Hisingsbron i Göteborg. Det betyder att flera båtar i närheten av den planerade bron måste flyttas. Bland annat ett boende för hemlösa som legat vid kajen i närmare tio år.

– Vi vet inte vad vi ska göra, säger Bernt Ljungquist, ordförande för Linnéahuset.

Modellen i Älvrummet visar hur framtidens Göteborg kan komma att se ut, propert skulpterad i vit frigolit. Gradvis håller stadens centrum på att förvandlas till en gigantiskt byggarbetsplats. I januari 2017 inleds bygget av den nya Hisingsbron, men redan nu har förberedelserna satt igång. Bygget behöver utrymme och kommunen har därför sagt upp kajavtalen med de båtar som ligger inom det planerade arbetsområdet.

Hisingsbron

– Vi har ett arbetsområde som är rätt stort. Vi kommer att vara tvungen att ta i anspråk en del utav kajen, och där ligger ett gäng båtar. Och det innebär att de måste flytta, förklarar Camilla Landén, biträdande projektledare för Hisingsbron.

Skyddat boende kan försvinna

En av båtarna som ligger i vägen är Betelskeppet, som ägs av den ideella föreningen Linnéahuset, en förening arbetat med hemlösa missbrukare i drygt 40 år. Föreningen har ett ramavtal med kommunen och ombord på skeppet finns ett skyddat boende med plats för 42 hemlösa. De senaste fem åren har totalt cirka 1.500 personer varit placerade hos föreningen. Med sin kajplats bara ett stenkast från den befintliga Götaälvbron vid Södra Älvstranden är det nära till allt.

– Vi tycker att det här är en bra plats, det är lätt att komma hit, det är inte långt att gå, förklarar Bernt Ljungquist.

Kajavtalet med kommunen sades upp redan i slutet av 2014. Sedan dess har det varit oklart vart fartyget ska ta vägen.

– Det känns lite kymigt för vi har ansvar för många människor. Det är många människor som är beroende av det här boendet, säger Bernt Ljungquist.

Krogbåt knep platsen

Först blev fartyget anvisad en plats norr om hotellbåten Astoria. Föreningen sökte tillfälligt bygglov och fick det beviljat för en femårsperiod med start i slutet av januari 2015. Men just som faryget förberedde en flytt dök det upp en krogbåt som knep platsen mitt framför ögonen på en förvånad Bernt Ljungquist.

–  Jag blev naturligtvis väldigt förvånad eftersom vi inte hade hört någonting, säger han.

”Bristande kommunikation”

Enligt kommunen har det skett ett misstag som beror på bristande intern kommunikation.

– Det måste ha blivit ett fel, det är väldigt olyckligt. Naturligtvis ska olika delar av staden tala med varandra, de har fått ett bygglov men ingen kajplats, säger Camilla Landén.

Men samtidigt anser den biträdande projketledaren att den anvisade förtöjningsplatsen ligger lite för nära arbetsområdet.

– Vi gör vad vi kan för att hitta en alternativ plats, säger hon.

Är det svårt att hitta kajplats?

– Ja, det är det, men kommunen prioriterar den här frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hisingsbron

Mer i ämnet