Spökjägarna Niclas Laaksonen och Tony Martinsson på museet med hemsökta föremål i Borås. (LaxTon.)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En fråga som gäckat i flera tusen år” – följ med in i museet i Borås där de paranormala utredarna Niclas Laaksonen och Tony Martinsson ställer ut föremål som påstås vara hemsökta. Foto: SVT

Hemsökta föremål ger besökarna rysningar i Borås – därför dras vi till det okända

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär var fjärde svensk tror att det finns människor som besitter någon form av paranormal förmåga. Det växande intresset märks inte minst i Borås där antalet besökare på ett museum med ”hemsökta” föremål ökat med nästan 70 procent de senaste tre åren.

– Det blir mer och mer acceptabelt. Jag tror att det håller på att ske ett skifte för numera är det så många som pratar öppet om det, säger ”spökjägaren” Tony Martinsson.

40 procent av svenskarna tror att det finns människor som kan samtala med döda, förutspå framtiden med exempelvis horoskop eller tarotkort, minnas vad som hänt i tidigare liv, överföra energier från sina händer för att bota sjukdomar eller uppfatta saker genom ett sjätte sinne. Det visar SOM-institutets undersökning från 2022.

– Forskning menar att tron på det paranormala beror på en känsla av meningslöshet och brist på kontroll i en omvärld som accelererar allt snabbare, säger biträdande utredningsledare Julia Bergquist.

Vanligare bland kvinnor

Studien visar även att kvinnor är mer än dubbelt så benägna som män att tro på personer med paranormala förmågor, liksom yngre – i synnerhet de födda 1996 eller senare.

– Min egen spaning är att det just nu är ganska trendigt med tarot och horoskop vilket kan vara en förklaring. Sedan är den sortens andlighet generellt sett ganska kvinnligt kodad, säger Julia Bergquist.

En person står vid en stor fönsterfront och gestikulerar med händerna, klädd i en mörk skjorta. Bakgrunden visar en modern byggnad med stora fönster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför tror folk på paranormala fenomen? Hör SOM-institutets Julia Bergquist berätta i klippet. Foto: SVT

Växande intresse

Niclas Laaksonen och Tony Martinsson arbetar som paranormala utredare – eller ”spökjägare” som de själva kallar sig,

– 1988 gick våra kusiner tragiskt bort i en brand på julaftonsnatten. Efter det började vi uppleva oförklarliga saker i vår lägenhet som många säkert hade blivit skrämda av, men för oss blev det en fascination över vad som händer när vi dör, säger Tony Martinsson.

Tillsammans driver bröderna ett museum i Borås med föremål som påstås vara hemsökta. Liknande museum finns endast i USA och England, och de märker att intresset växer – i alla åldrar. Eller Sedan pandemin har besöksantalet ökat från 9 000 till 15 000 per år.

Försöker dokumentera

– Vi stoppar in föremålen i vårt paranormala experiment och sedan är det en no-go-zon i två-tre veckor för att se om vi kan fånga något på film och förhoppningsvis validera; är det här normalt eller onormalt, säger Niclas Laaksonen.

Hur bemöter ni skeptiker som inte tror på det paranormala, utan ser ert museum som en turistfälla?

– Att vara skeptisk är bra, det är vi båda. Man ska ha ett skeptiskt sinne för allt är inte paranormalt. Alla får tro på vad de vill. Vi vill inte övertyga någon, men man kan heller inte förneka folks upplevelser, säger Tony Martinsson.

Vilka paranormala förmågor tror svenskarna på?

  • 33 procent anser att det finns människor som uppfatta saker genom ett sjätte sinne som de andra sinnena inte kan.
  • 21 procent tror att det finns personer som kan samtala med döda.
  • 20 procent tror att vissa kan minnas vad som hänt i tidigare liv.
  • 18 procent anser att det finns människor som kan förutspå framtiden genom tarotkort, runor eller liknande hjälpmedel.
  • 15 procent tror att vissa personer kan förutspå en persons framtid genom att tolka stjärnors rörelse (genom till exempel horoskop).
  • 14 procent tror att det finns personer som kan överföra energier från sina händer för att bota sjukdomar.

Källa: SOM-institutets undersökning 2022

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.