Västra Götalandsregionen väljer att erbjuda Hepatit B-vaccin till alla barn i regionen, från och med 1 augusti.
– Det är brist på vaccin för difteri/stelkramp/kikhosta. Om man köper in nytt sådant vaccin, inklusive hepatit B, så sparar vi pengar, säger Thomas Arvidsson, barnhälsovårdsöverläkare vid Västra Götalandsregionen.
En ny vaccinupphandling har sänkt priserna rejält. Då såg regionen sin chans att lägga till hepatit B i vaccinationsprogrammet, och ändå göra en vinst totalt sett.
Kostar en och en halv miljon
Förra året la regionen ungefär 40 miljoner på barnvaccin. I år har man fått ett pris för samma vaccin som är 11 miljoner lägre. Att lägga till hepatit B i programmet kostar ungefär en och en halv miljon. Summan blir alltså ändå att regionen sparar nästan 10 milijoner jämfört med förra året, och får in hepatit B i programmet.
Men sjukdomen är ju väldigt ovanlig, är det verkligen nödvändigt att vaccinera alla barn?
– För ett vanligt svenskt barn är risken nästan försumbar. Men under tonåren ökar risken, när man tar ryggsäcken och ger sig iväg till andra länder, eller om man reser till U-länder, då måste man ha det, säger Thomas Arvidsson.
– Det är då bättre att ha fått vaccinet tidigt i livet. Då tar det bättre. De första tio åren behövs det inte, nyttan kommer senare.
Risken för ett litet barn att smittas av sjukdomen är alltså väldigt liten i Sverige. Men det är allvarligt om det händer. Barnet blir smittbärare resten av livet, vilket är ett stort socialt problem. Risken att drabbas av levercancer senare i livet är också stor.
En fjärdedel vaccineras redan
Redan idag ges hepatit B-vaccin till ungefär en fjärdedel av alla barn, eftersom de anses ha en ökad risk att drabbas av sjukdomen. Det kan handla om att en av föräldrarna har sjukdomen, eller att de kommer från ett land där hepatit B är vanligt.
Finns det några biverkningar av vaccinet?
– Möjligtvis kan barnet få lite mer feber. Man brukar ju få lite feber av difteri/stelkrampsvaccinet redan idag.
Verkar vaccinet hela livet?
– Det vet man inte, det finns ingen som levt med det hela livet. Vi vet att det ger bra skydd de första 20 åren.
Folkhälsomyndigheten har tidigare tagit beslut om att Hepatit B-vaccin bör erbjudas alla barn i Sverige. Regeringen har ännu inte fattat beslut om saken, men Västra Götalandsregionen väljer alltså ändå att införa vaccinet i år.
Hepatit B-vaccination
Från och med 1 augusti erbjuds alla spädbarn kostnadsfri vaccinering mot hepatit B i Västra Götaland. Vaccinationen är frivillig.
Sedan tidigare vaccineras alla barn mot difteri, stelkramp, kikhosta, polio och hemofilus influensa B vid 3,5 och 12 månaders ålder.
Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar sedan 1991 allmän vaccinering mot hepatit B.
Sverige har tidigare valt att enbart vaccinera barn med ökad risk för hepatit B, till exempel om en eller båda föräldrarna är smittbärare eller om barnet kommer från ett land där hepatit B är vanligt.
2014 införde vissa landsting vaccinet på eget bevåg, exempelvis Kronobergs och Jönköpings län.