Starta klippet för att se hur kallt det väntas bli i Skara domkyrka och Varnhems klosterkyrka i vinter.
Det är en idyll och eftertraktad vigselkyrka. Skärvs kryka är en av elva i Skara pastorat som kallställs och bommas igen efter allhelgonahelgen. Inga dop eller begravningar blir möjliga i vinter.
– Vi kommer att stänga från tiden efter allhelgona fram till april helt och hållet, och inte öppna dem förrän vårvärmen kommer förhoppningsvis i början av april, säger Robert Lorentzon.
I de fem kyrkorna i Skara som hålls öppna sänks värmen med två grader.
Fler pastorat kan ta efter
Det finns ingen samlad siffra på hur många kyrkor som kommer att helt kallställas och stängas i landet. Pastoraten och församlingarna är självbestämmande och det utgår inga order från stiften.
Vad som är helt klart är att värmen kommer att sänkas mer eller mindre radikalt i ganska många kyrkor, och gudstjänster dras in helt eller delvis. Energifrågan diskuteras livligt i pastorat och församlingar just nu, men få är klara med beslut.
– Jag tror att fler kommer att följa Skaras exempel, säger Robert Lorentzon.
Inte ens 20 har full uppvärmning
I Karlstads stift kommer fler kyrkor än tidigare att hålla en lägre grundtemperatur och fler högtider att firas i församlingshem istället. Stiftet har sedan 2006 minskat energianvändningen med cirka en miljon kilowattimmar per år.
Bara tio procent av stiftets cirka 170 kyrkor har full uppvärmning. Resten sänker värmen mellan aktiviteterna. I vissa fall ner till skyddsvärme, alltså bara ett par grader ovanför utetemperaturen.
I Melleruds pastorat planerar man att kallställa fyra av pastoratets elva kyrkor för att spara energi.
– Det är första gången som det görs, säger kyrkoherde Lena Hildén till SVT Nyheter. Hon menar att åtgärden är till för att spara energikostnader men också en solidaritetshandling.
Minst ett 40-tal i Göteborgs stift
Göteborgs stift beräknar att minst ett 40-tal kyrkor kommer att vara vinterstängda. Men till skillnad från i Skara kommer de att kunna öppna för dop och begravningar. Fler lär tillkomma eftersom siffrorna bygger på stiftets egen rundfrågning om vinterstängning där cirka 20 procent har svarat hittills.