Rysslands invasion av Ukraina och Europas beroende av naturgas gör att många nu våndas över det kommande vinterhalvåret. Sveriges regering har föreslagit att statliga myndigheter ska genomföra energisparande åtgärder, men i valrörelsen har frågan om att spara el lyst med sin frånvaro.
Beskedet om att stoppet på kärnkraftsreaktorn Ringhals 4 förlängs till den 31 januari gjorde inte situationen bättre. Analytiker oroas över skeenande priser och Svenska kraftnät har bekräftat att det ökar risken för elavbrott i södra Sverige.
”Bra om man försöker dra ned”
Både MSB och Svenska kraftnät vill nu att även privatpersoner börjar se över sin elkonsumtion för att lindra den väntade krisen.
– Spara på energi ska man alltid göra och när vi nu ligger på marginalen är det bra om man försöker dra ned på förbrukningen för att undvika den här situationen, säger Jan-Olof Olsson, handläggare inom försörjningsberedskap på MSB, till SVT.
Men om inga åtgärder vidtas kommer elpriserna i södra Sverige sannolikt att fördubblas den kommande vintern, jämfört med genomsnittet hittills i år. Det konstaterar en ny rapport från energibranschens forskningsföretag Energiforsk, som släpps på måndagen, som SVT tagit del av.
Att spara el är enligt rapportförfattarna den snabbaste tillgängliga åtgärden för att sänka priserna på kort sikt, eftersom efterfrågan blir lägre. Energiforsks beräkningar utgår ifrån ett scenario där de genomsnittliga grossistpriserna för el i södra Sverige stiger till mellan 2 och 4 kronor per kWh (150-300 euro/MWh) i vinter, med betydligt högre tim- och dagstoppriser.
Halverade elpriser i södra Sverige
Om det föreslagna EU-målet, att spara 10 procent av den totala användningen till mars 2023, uppnås skulle det kunna halvera elpriser i södra Sverige, enligt Energiforsks beräkningar.
– Vi tror att om hela EU lyckas med det ganska snabbt då tror vi att södra Sverige kan få elpriser som är ungefär 1,50 kr. Tar vi då ett elpris på runt 3 kronor, som är fullt rimligt, i vinter då innebär det att vi skulle halvera priserna, säger Markus Wråke, vd på Energiforsk.
Även om besparingarna skulle begränsas till södra Sverige skulle det kunna ha en betydande effekt; en lokal minskad elanvändning med 5 procent skulle kunna sänka priserna med 40 öre, enligt Wråke.
– Det är absolut värt att göra saker även i Sverige, säger han.
Ytterligare två åtgärder som rapporten listar för att få ner priserna är ökad elproduktion och ökad överföringskapacitet.