Arbete med bekämpning av parkslide utanför Uddevalla – en delad bild som visar två scener relaterade till jordbruksarbetares verksamhet. Till vänster ser vi en grävmaskin som lyfter en stor säck med material över en jordbruksmark. Två arbetare i reflexkläder observerar arbetet. Till höger visas en illustration av rötter i jorden med små gröna organismer, vilket indikerar liv och aktivitet i marken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur den nya metoden mot parkslide fungerar – gör att rötterna på parkslide inte kan överleva. Foto: SVT

Holländska dödsstöten mot parkslide testas i Sverige – ska kväva rötter under jorden

Uppdaterad
Publicerad

Hjälp mikroorganismer att växa – få dem att käka upp allt syre i jorden. Förhoppningen: bestånd av mardrömsväxten parkslide ska kvävas till döds. Nu testas den nya metoden i Västra Götaland.

Men det är för tidigt att säga om det är tillräckligt effektivt, enligt Naturvårdsverket.

– Det ska finnas rejält med evidens, säger handläggaren Peter Dalin.

Det har länge saknats en bra metod för att få bort parkslide och Naturvårdsverket rekommenderar privatpersoner att inte göra några åtgärder alls om det inte verkligen är nödvändigt eftersom det är väldigt lätt att sprida växten av misstag.

Nu testas en ny metod från Nederländerna för första gången i Sverige, som går ut på att man kväver rötterna genom att ta bort syret i jorden. Trafikverket har testat den nya metoden på sex platser i Västra Götaland.

– Vi har prövat många metoder de senaste åren parallellt med att forskningsresultat kommer. Detta är en av metoderna som vi testat, säger Mats Lindqvist, miljöspecialist på Trafikverket.

Metoden har testats i Uddevalla, Lerum och Alingsås.

Resultat i vår

Först våren 2025, när nästa växtsäsong börjar, går det att se hur resultatet blev. Enligt Naturvårdsverket behöver det dock gå flera år innan man säkert kan säga om växten verkligen är helt borta eftersom den kan gå i dvala för att sedan börja växa igen.

– Vi ser positivt på att det testas nya metoder för det behövs verkligen. Men vi har ganska starka krav på att det ska finnas rejält med evidens för att den är effektiv och inte har en negativ miljöpåverkan, säger Peter Dalin, handläggare på Naturvårdsverket.

Framgångar i Nederländerna

Enligt det nederländska företaget har metoden varit framgångsrik. De har använt den mot parkslide sedan 2018, dock i mindre skala. En forskningsrapport gjordes av Ranox naturentreprenör 2020 som visade att i samtliga tre försöksområden som testades, och där syrehalterna lyckades hållas nere, var parksliden borta efter ett år.

I Nederländerna ses den fortfarande som en ny metod som har testats i för liten skala för att ge säkra resultat, enligt Nätverket för kunskap om invasiva främmande arter.

Bolaget bakom parkslide-testet i Sverige: ”Inga gifter”

Tina Kyrkaner är biolog och vd för bolaget Okitech som testar metoden i Sverige. Hon har tidigare arbetat med metodutredningar för främmande arter för myndigheter. De har resulterat i rekommendationer från bland annat Naturvårdsverket.

– Dels använder vi inga gifter, så det är miljövänligt. Men det bästa tycker jag är att vi inte behöver schakta bort jord som man annars gör, säger Tina Kyrkander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.