En delad bild med två sektioner. I den vänstra sektionen syns en hand som håller en liten, svart fisk, en stör. Den högra sektionen visar en person iförd vit labbrock som står vid en vattenbehållare, omgiven av flera aquatiska miljöer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linnéa Jägerud föder upp stör i en container i Göteborg. Med hjälp av den genpool som hon har startat upp kommer fisken kunna återta Göta älv. Foto: SVT

Hon hjälper atlantstören tillbaka till Göta älv: ”Flera bra effekter i ekosystemet”

Uppdaterad
Publicerad

Atlantstören dog ut i Göta älv för hundra år sedan.

Nu föds 700 nya fiskar upp i bassängen på en hemlig adress i Göteborg av Linnéa Jägerud.

Så fort de är stora nog att inte bli gäddmat släpps de ut i Göta älv.

Första gången som stören simmade runt i svenska vatten hade den på egen hand vandrat ned från Kanada. Nu när den gör sin återkomst har den tagit samma resa igen – men med lite hjälp.

– Nu flögs den till Tyskland innan den transporterades hit, säger Linnéa Jägerud, limnolog på Sportfiskarna och projektledare för Störens återkomst.

Projektet sattes igång för två år sedan och med hjälp samt inspiration från liknande projekt i Tyskland har Linnéa Jägerud sedan i januari haft tillstånd att placera ut stör i Göta älv.

Sveriges första genpool

Målet är dels att placera ut fiskar i älven och dels att starta en genpool, vilket man nu har lyckats med. I en liten container på hemlig adress huserar just nu Linnéa Jägerud cirka 700 störar.

När de är tillräckligt stora att inte riskera bli gäddmat, opereras en sändare in i magen och fisken släpps ut i älven. Den första kullen att återvända till Göta älv simmade iväg i somras.

– Vi släppte 92 stycken som har en sändare i magen och av dem har 87 klarat sig, säger Linnéa Jägerud.

Utöver fiskens tillstånd avslöjar sändaren var i älven stören rör sig och var den stannar till för att äta mat.

– De verkar trivas jättebra i sin nya flod. Ett gäng har redan dragit ut till havs och någon har redan hittats i Norge, de är väldigt mobila.

Framtiden osäker

Sportfiskarna som driver projektet med Linnéa Jägerud i spetsen är en intresseorganisation och har fått söka finansiering för projektet. Vilket man kommer behöva fortsätta att göra för att stören inte ska dö ut igen.

– Vi har en väldigt liten andel statligt stöd och vi har inte löst den framtida finansieringen på lång sikt. Det är något som vi hoppas kunna få på plats, säger hon.

Se klippet för att lära dig mer om stören och Sveriges första genpool.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.