Mustafa och Azmatgul hävdar att de är 16 och 17 men migrationsverket säger att de är över 18. Nu ska de avvisas. Foto: SVT

Hopp byts mot förtvivlan

Uppdaterad
Publicerad

Förra året kom rekordmånga ensamkommande barn till Sverige. I höstas togs de emot med välkomstceremonier och på Torrekullagården i Mölndal fick de nyanlända besök av migrationsministern Morgan Johansson. Nu, ett år senare, sprider sig en hopplöshet i gruppen och många upplever att de fått falska signaler av det svenska samhället.

Det är en av de sista riktigt varma septemberdagarna när SVT besöker asylboendet Torrekullagården i Mölndal. I en soffa inomhus sitter tre killar, alla med nedslagna blickar och hängande armar.

De tre har precis fått besked att de ska avvisas. Migrationsverket har beslutat att var och en av dem är över 18 år, trots att de hävdar motsatsen.

Situationen för ensamkommande

– Jag är 17. Migrationsverkets handläggare säger att jag är 19, säger Mustafa.

Mustafa kommer från Afghanistan men säger att han aldrig har bott där. Istället har han bott och arbetat i grannlandet Iran.

Förra året kom han till Sverige, efter en resa till stor del till fots över kontinenterna. Han liksom en stor del av de ensamkommande flyktingbarnen tillhör folkgruppen Hazarer, en minoritet i Afghanistan som på många sätt lever längst ner på samhällsstegen.

Situationen i Afghanistan räknas inte som så allvarlig att människor därifrån automatiskt får asyl. Däremot får de allra flesta ensamkommande barnen det, eftersom Sverige inte skickar tillbaka barn till ett annat land om det inte finns ett skyddsnät för barnet i hemlandet.

Därför är Migrationsverkets besked att Mustafa är över 18 sannolikt avgörande för hans framtid.

Bevisbördan på asylsökande

I hans fall blev han registrerad på vägen till Sverige, i något annat europeiskt land. Han vet inte säkert vilket, men förmodligen i Bulgarien. I en intervju utan tolk har någon tjänsteman där skrivit att han förra året var 17.

Att han nu hävdar att det var fel hjälper inte, eftersom han inte har några identitetshandlingar.

Bevisbördan ligger på den asylsökande och det är många som nu drabbas av samma sak.

Kompisen Azmatgul blev registrerad i både Bulgarien och Ungern på vägen hit. I Bulgarien skrev myndigheterna att han var 12 år. I Ungern skrev myndigheterna att han var 23.

Migrationsverket beslutade nyligen att han ”på grund av de motstridiga uppgifterna” är 18.

– Men jag är 16. Nu är jag mycket orolig, jag vet inte vad som kommer att hända, säger han.

SVT talar med ytterligare två unga killar som säger sig ha råkat ut för precis samma sak. Godtyckliga åldersbedömningar vid någon gräns på vägen till Sverige ligger nu till grund för Migrationsverkets beslut.

Enligt chefen för asylboendet Torrekullagården växer nu oron inom hela gruppen ensamkommande barn. Ungdomarna känner sig utsatta för felaktiga beslut, tagna över deras huvuden.

Det är en bild som enligt chefen delas av kollegor på asylboenden runt om i landet.

Läs också: ”Många av ungdomarna kommer att gå under jorden”

Asylsökande under 18 år har rätt till olika typer av stöd och på Torrekulla har alla ungdomarna varit del av en intensiv integrationsprocess under året som gått. De går i skolan, de har lärt sig språket och de deltar i olika föreningsverksamheter.

När Migrationsverket nu har skrivit upp killarnas åldrar avbryts genast de processerna.

– De säger att jag ska flytta till ett asylboende för vuxna. Men jag är rädd, jag vill inte bo med vuxna för jag är inte vuxen, säger Azmatgul.

Han får nu flytta tillbaka till Migrationsverkets transitboende, i väntan på att placeras på en flyktingförläggning för vuxna. Där ska han bo under tiden Migrationsverket utreder hans överklagan som han redan lämnat in.

Förmodligen måste han avbryta sin skolgång då han kan komma att placeras var som helst i landet. Den miljö han är van vid, med personal dygnet runt och olika typer av stöd byts ut mot en situation som mest kommer att handla om förvaring.

Känner sig lurad av migrationsministern

Nu känner sig flera av ungdomarna svikna. Men inte bara svikna utan också lurade. För ett år sedan, strax efter att den treårige syriske pojken Aylan hade spolats upp död på en strand i Grekland, var signalerna i samhället helt andra.

Förutom att pojkarna möttes av välkomstskyltar och välkomstceremonier upplevde de också att det inte fanns några hinder för deras framtid i Sverige.

Till exempel var migrationsministern Morgan Johansson (S) på besök på Torrekulla.

– Han var jättesnäll. Jag frågade honom om jag skulle få uppehållstillstånd och han svarade ”varför inte”, hävdar Mustafa.

På Mustafas vägg i hans rum hänger ett foto när han och Morgan Johansson poserar tillsammans, båda leende.

Nu känner han sig förd bakom ljuset.

– Varför sa han så? Jag känner mig lurad, säger han.

Läs också: Migrationsministern Morgan Johansson kommenterar

Oavsett vad som kommer att ske framöver, oavsett skälen migrationsverket har för att skriva upp ungdomarnas ålder, är det just känslan av falska förhoppningar som gått i kras som hänger i luften.

Många på boendet upplever att all värme och glädje de möttes av förra hösten är som bortblåst.

– Nu är det bara kallt, säger Azmatgul till SVT.

Ensamkommande barn

Personer under 18 år som söker asyl i Sverige och som skilts från sina föräldrar eller vårdnadshavare.

Har särskilda rättigheter, som rätt till god man, särskild asylprövning och särskild hänsyn till barnets bästa.

Antalet ensamkommande barn per år låg för tio år sedan på runt 800. Därefter har antalet stigit stadigt varje år för att kulminera under 2015 med 35.369 stycken.

Det är det högsta antalet sedan under andra världskriget.

Under 2016 har antalet minskat kraftigt. Fram till mitten av september hade cirka 1 800 ensamkommande anlänt till Sverige.

En stor majoritet av de ensamkommande barnen är pojkar. Knappt en av tio är en flicka.

De flesta av barnen är mellan 13 och 17 år gamla.

Den 21 juni 2016 beslutade riksdagen om en lag som begränsar asylsökandes möjligheter till familjeåterförening och att få uppehållstillstånd. Den nya lagen gäller retroaktivt och omfattar alla som sökt asyl efter den 24 november 2015.

Den nya lagen i kombination med ökade gränskontroller är förklaringar till att antalet ensamkommande minskat dramatiskt under 2016.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Situationen för ensamkommande

Mer i ämnet