Artros påverkar leder genom att bryta ner brosk, ledband och muskler, vilket orsakar smärta. Det är den vanligaste sjukdomen bland hästar – och bland människor har ungefär fjärdedel av befolkningen över 45 år någon form av artros.
– Det finns inga botande läkemedel ute på marknaden idag, men vi har tagit fram ett som vi hoppas kan komma dit, säger Eva Skiöldebrand, veterinär och professor vid Sveriges lantbruksuniversitet, som varit med och utvecklat behandlingen.
Testerna har genomförts på en hästklinik i Kungsbacka och forskarna är optimistiska.
Undersökte broskceller
Artros kan även drabba yngre, då oftast efter någon typ av skada. Ett läkemedel som bromsar eller botar artros skulle innebära ett medicinskt genombrott.
Läkemedlet som forskarna nu sätter sitt hopp till är resultatet av ett samarbete mellan veterinärer och experter inom humanmedicin.
– Vi har gjort en hel del studier på broskceller både från hästar och människor och vi tror att läkemedlet kan fungera bra på människor också, säger Elisabeth Hansson, professor vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Göteborgs universitet, också hon delaktig i utvecklandet av läkemedlet.
Kliniska studier väntar
Forskarna hoppas att försöken ska resultera i att framtida generationer kan bli av med sin artros helt och hållet, men fortfarande återstår mycket forskningsarbete.
– Det krävs omfattande kliniska studier för att se hur det fungerar på människor. Vi måste göra kliniska prövningar i olika faser innan vi kan gå ut med ett läkemedel på marknaden mot artros, säger Elisabeth Hansson.