En presskonferens med Västra Götalandsregionen (VGR) pågår i en sal med åhörare. Främre delen av rummet visar en panel av fem personer som står bakom bord. En kvinna interagerar med en läkare  som står nära en dörr. I bakgrunden kan man se bänkar fyllda med åhörare och en kamera som riktar sig mot panelen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var starka känslor vid presskonferensen på Södra Älvsborgs sjukhus. En läkare valde i ilska att lämna den: ”Alla är rädda att säga sanningen” Foto: SVT

Upprörd läkare på regionens presskonferens: ”Millennium är katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en abrupt vändning på Västra Götalandsregionens presskonferens om det nya journalsystemet. En läkare som befann sig i publiken tog ordet och riktade knivskarp kritik mot införandet.

– Det är jättetråkigt att man upplever det så, säger Joakim Höstner, sjukhusdirektör på SÄS.

Ett flertal medier hade riggat upp med kameror och mikrofoner under regionens presskonferens med anledning av starten av Millennium på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.

– Idag har vi tagit ett jättestort kliv framåt för omställningen av vården. Uppstarten har fungerat förhållandevis väl. Innebär det att allt varit perfekt? Nej, det finns olika delar vi arbetar med, säger sjukhusdirektören Joakim Höstner från scenen.

Journalsystemet Millennium

Dramatiska scener

Bara minuter senare blir det stora missnöje bland personalen som framkommit bland annat i media tydligt även på presskonferensen.

En läkare tar till orda från publiken, som annars mest består av journalister och administrativ personal från regionen. Facket är inte inbjudna.

– Det är inte intuitivt och ingenting funkar. Millennium är en katastrof och alla mina kollegor är förbannade och försöker överleva, säger läkaren som berättar att han arbetar på neurologen.

Läkaren lämnar presskonferensen. Joakim Höstner säger till SVT efteråt:

– Jag har en blandad bild för jag hör annat också. Jag hoppas verkligen att problemen som beskrevs här är tekniska delar och att man snabbt åtgärdar det.

Beskrivs som framtidens vård

Morgonens uppstart kantades av driftstörning, vilket gjorde att Millennium sattes igång en och en halv timme senare än beräknat. Under förmiddagen har personalen också haft problem med att skriva ut recept.

Men tongångarna är positiva från de talespersoner som medverkar på presskonferensen.

– De stora fördelarna över tid är att vi får ett sammanhängande journalsystem. Har man lämnat sin information på en vårdcentral på Dalsland kommer vi har samma information här, säger SÄS sjukhusdirektör Joakim Höstner.

Boel Mörck, ordförande programstyrgrupp Millennium, pekar på att patienter på sikt kommer att kunna mäta sig själv digitalt utan att besöka vården.

– Det kommer bli mer och mer e-hälsa, med inrapporterad data från smartklockor och så vidare. Och med en ny plattform har vi nu möjlighet att ta emot den informationen. Patienten kommer att bli mer medskapande, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Journalsystemet Millennium

Mer i ämnet