Forskaren Andreas Sundelöf sitter på en brygga bakom en hummertina. I bakgrunden syns Lysekils kyrka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det totala fisket måste minskas” – hör SLU-forskaren Andreas Sundelöf berätta mer om hummerns framtid. Foto: Maria Phillips/SVT

Hummerns framtid hotad – forskare i Lysekil slår larm: ”Totala fisket måste minskas”

Uppdaterad
Publicerad

Trots flera begränsningar av fiske har hummern svårt att återhämta sig. Nu står årets fiskepremiär runt knuten och forskarna är oroade över hummerns framtid.

– Färre humrar måste upp ur havet, det är det som måste hända, säger Andreas Sundelöf, forskare vid SLU i Lysekil.

Det finns områden som är fredat för allt fiske och där växer sig humrarna stora. Forskaren Andreas Sundelöf berättar om humrar på fem till sex kilo som fastnat i deras tinor vid provfiske.

– Det positiva är att om fisket stoppas helt, eller begränsas kraftigt, så kommer hummern igen. Det har vi sett från flera håll i Kattegatt, säger han när SVT träffar honom på kajen utanför Havsfiskelaboratoriet i Lysekil.

Stor fångst inget löfte om en vändning

Sedan 2017 finns det en rad begränsningar av fisket, som maxtaket på sex tinor per person och att dessa måste vara utrustade med flyktöppningar. Men trots inskränkningarna så syns hittills ingen tydligt positiv trend för beståndet.

– Förra året rapporterades ett starkt fiske under hummersäsongen, men det är för tidigt att säga om det betyder att trenden har vänt, säger Andreas Sundelöf.

Till sin hjälp i forskningen har han ett femtiotal rutinerade hobbyfiskare i projektet ”Lobserve”, som pågått sedan 2021. Dessa ”lobservers” inventeringsfiskar med dispens från reglerna utanför den tillåtna fiskeperioden och är utspridda längs hela västkusten – från Landskrona i söder till Strömstad i norr.

Stora lokala skillnader överraskar

Årets resultat är inte sammanställt ännu, men observationer från tidigare år pekar bland annat på stor variation i storlek och utbredning. Forskarna har exempelvis kunnat konstatera att humrarna är större utanför norra Skånes kust, medan desto fler är under minimimåttet för fisket – nio centimeter – utanför Halland och Bohuslän.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.